grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

ОМОФ: Бајка за младе очарала присутне на Канли Кули

NAs26082019OperosaПремијером музичко-сценског перформанса ”Сан љетње ноћи”  Менделсона, на коме су мјесец дана радили талентовани умјетници највећим дијелом из Црне Горе, завршен је овогодишњи Опероса Монтенегро Опера Фестивал. Овом бајком, по Шекспировом дјелу, заокружен је фестивал који је ове године окренут младима - промоцији црногорских талената и едукацији публике.

Оснивач Оперосе и умјетнички директор Кетрин Хатаја пожељела је добродошлицу присутнима и најавила предсједника Општине Стевана Катића који је изразио посебно задовољство што има част да отвори догађај.
“Опероса Монтенегро Опера Фестивал нам у љетњим ноћима доноси умјетност која има моћ да, као најљепши сан, озари дух и обогати нас на јединствен начин.
Дјело у којем ћемо вечерас уживати, „Сан љетне ноћи“ издваја се од других Шекспирових текстова на сличан начин као што се Опероса фестивал разликује од свега што у Црној Гори имате прилику да видите – одступа од онога на шта смо навикли, успијева да нас наново изненади, обрадује и едукује о модерним смјеровима и стиловима у овој сложеној умјетности.
Овогодишње издање фестивала издваја се и једним новим аспектом – укључивање локалне заједнице, и то младих људи из нашег града у креирање опере“, казао је Катић.
Од ове године Опероса отвара ново поглавље у сарадњи с локалним образовним институцијама и школама кроз програм ”Оperosa Community”. Сходно томе, у овогодишњи фестивал укључено је 20 бокељских тинејџера, ученици музичке школе из Подгорице, црногорски млади таленти, Опероса Монтенегро Оркестар и већ искусни уметници.
Милица Лалошевић, Весна Ђурковић, Владимир Вучковић бриљирали су на сцени, док је феноменални млади пук Драган Секулић наративно уводио у причу присутне.

Како је Опероса од стране УНДП Монтенегро именована за зелени фестива у оквиру пројекта “Нискокарбонски туризам”, публика је имала прилику и да се слика на зеленом тепиху на улазу на Канли Кулу.

Опероса фестивал ове године може да се похвали са премијерама двије опере изузетно важне за младе људе - едукативна опера о вршњачком насиљу ”Be My Superstar” у сарадњи са ЛОД музичким театром из Белгије и ”Сан љетње ноћи” који промовише младе црногорске таленте.

Током Вечери камерне музике тврђава Форте Маре сијала је у најлепшем сјају, захваљујући младим умјетницима класичне музике. Млади композор Југ Марковић имао је прилику да представи своје композиције инспирисане пјесмама домаћих поетичара. Младе оперске пјевачице Јана Цветковић и Милена Дамјановић представиле су свој таленат у најбољем свијетлу, а уз подршку маестралног гудачког квартета Опероса стрингс.

Опероса фестивал за следећу годину већ најављује велику премијеру опере ”Риголето”, у пуном вокално-оркестарском саставу и са интернационалним имена. Обећавају перформанс за памћење, чије припреме почињу већ кроз неколико дана.  Сви локални умјетници могу пратити датуме аудиција на Опероса друштвеним мрежама.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo