grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Jazz bay, фестивал какав је недостајао Херцег Новом

nasl0509

 Врхунски џез у Херцег Нови је током протеклих дана донио шести Јаzz bаy фестивал. Јаzz bаy је почео у недељу, концертом Новљанке Иве Костић, која је у Дворани Парк промовисала и свој први албум „Ђорђијана“ и публици даривала упечатљиво – џез стандарде, у новим аранжманима. Премијерно је у свом родном граду Ива извела и нумеру „Lessons“, за коју је писала и музику и текст, током студија на престижном Berkeley College-u.

 Јаzz bаy фестивал отворила је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, нагласивши да је Херцег Нови и овог љета препознат по културној понуди и фестивалима који постављају стандарде, те да је град заслужио манифестацију посвећену џезу.

“Овај фестивал доноси нам правац који је одјекнуо свијетом, помјерио границе, донио узбудљиве промјене, а данас се слави као глас слободе, мира и толеранције. Из тог разлога, Општина Херцег Нови је са задовољством подржала фестивал.
Јаzz bаy се уклапа у оно што видимо као циљ културне понуде Херцег Новог – учинити да врхунска умјетност буде доступна свима, да позорницама влада изврсност, а у гледалиштима да имамо публику свих генерација. Аспект који посебно цијенимо је подршка, промоција и афирмација младих музичара“, истакла је Замбелић Пиштало.
Фестивал је и ове године, шести пут, осмислила и реализује херцегновска НВО Јазз Bаy, у сарадњи са покровитељима и бројним пријатељима. Директорица НВО Нада Караџић каже да иако гледалиште Дворане „Парк“ није било пуно очекује да ће наредних година фестивал привући и новску публику али и госте нашег града, јер је овакав фестивал, како она сматра, недостајао Херцег Новом.

“Наша намјера као организатора је да Фестивал траје много више дана, а самим тим што је отворен Портонови, намјера је и да направимо двије вечери у центру града , двије у Портоновом. Моја идеја је и вече џеза на броду , то ће бити заступљено наредне године и мислим јако посјећено, каже Караџић.
Како истиче, идеја за покретање фестивала била је чињеница да су овакви фестивали заступљени у свим већим градовима Европе и свијета, а привлаче посебну клијентелу. Инспирација јој је био колега из Музичке школе, џез музичар Драган Карло Ђорђевић.
Караџић додаје да је следећи догађај који организују фестивал хорова у Херцег Новом, 20. и 21.септембра.
Поред Иве Костић, на Јазз баy фестивалу наступио је секстет Звјездана Ружића. Говорећи о ономе што је припремио за публику у Херцег Новом, Ружић је истакао да се нада чешћем виђању “да славимо музику и да дијелимо оно што једни другима можемо дати”.

Kako ističe, ideja za pokretanje festivala bila je činjenica da su ovakvi festivali zastupljeni u svim većim gradovima Evrope i svijeta, a privlače posebnu klijentelu. Inspiracija joj je bio kolega iz Muzičke škole, džez muzičar Dragan Karlo Đorđević.
Karadžić dodaje da je sledeći događaj koji organizuju festival horova u Herceg Novom, 20. i 21.septembra.
Pored Ive Kostić, na Jazz bay festivalu nastupio je sekstet Zvjezdana Ružića. Govoreći o onome što je pripremio za publiku u Herceg Novom, Ružić je istakao da se nada češćem viđanju “da slavimo muziku i da dijelimo ono što jedni drugima možemo dati”.

Оба концерта пратио је jam session у локалу “Бока”. За музику су били задужени Миодраг Шуле Јововић, који је свирао на клавиру, гитари и контрабасу, Бранко Марковић на контрабасу и Мартин Ђорђевић на бубњевима. Послије дуже паузе због болести, неколико пјесама је одсвирао и запјевао Драган Царло Ђорђевић. На клавијатурама су се смјењивали Енес Тахировић и професор клавира из Музичке школе Херцег Нови, Ђуро Познановић. Посебне реакције публике друге вечери је изазвао изненадни „концерт“ дијела Ружићевог секстета, који су практично наставили наступ из сале, а придружио им се херцегновски музичар Горан Милојевић – ака Forest Gump, који је спонтано, са пода локала, пружао инструменталну подршку и отпјевао неколико пјесама.
Организацију Јаzz баy фестивала помогли су: Општина Херцег Нови, Туристичка организација, ЈУК Херцег Фест, Хотел Плажа, Lighthouse и Градска кафана, Бока бар, ресторан Три липе, Биро конто и предузеће Вал.

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo