grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцег-Нови започео израду Акционог плана за борбу против вршњачког насиља

RadnaGrupaLAP18092019Први састанак Радне групе за израду нацрта Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови за период 2020. до 2022. године одржан је јуче у малој сали Општине.

Група коју чине представници локалне управе, свих васпитно-образовних установа и невладиног сектора, а међу којима је велики број младих људи, радиће у наредном периоду на креирању овог Акционог плана, који ће бити један од првих у Црној Гори.

На првом радном састанку сагледано је тренутно стање и идентификовани главни проблеми када је у питању вршњачко насиље у Херцег Новом, а услиједиће рад на предлагању и разради рјешења и активности.
Током анализе проблема препознато је више проблемских области као што: недовољна ангажованост постојећих ресурса на превенцији насиља,  недостатак кадрова у психолошко-педагодшким службама школа, Центру за социјални рад и савјетовалишту за ментално здравље, недовољна умреженост васпитно-образовних установа, локалних управа, Центра за социјални рад, домова здравља, Центра безбједности и цивилног сектора, неефикасан систем мјера подршке жртвама насиља и починиоцима насиља.
Млади чланови Радне групе активно су учествовали у дискусији и пренијели сопствена искуства, те изразили ставове у вези са вршњачким насиљем које је у различитим формама присутно у свим узрастима.
Локалним акционим планом биће предложене мјере које треба да допринесу сузбијању вршњачког насиља.  Задатак Радне групе је да у нацрту овог документа дефинише циљеве и активности на превенцији насиља и заштити физичког и менталног здравља дјеце која су изложена насиљу или су у ризику, као и на пружању његе и услуга за дјецу која су жртве насиља.
Након израде нацрта биће спроведена јавна расправа, а потом предлог Локалног акционог плана послат Скупштини општине на усвајање.
Пројекат израде Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови за период 2020. до 2022. године једна је од активности пројекта „Коалиција против вршњачког насиља у црногорским школама“ који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Црној Гори, а ко-финансиран је од стране Владе Црне Горе. Пројекат спроводе удружење Родитељи, невладина организација Јувентас, Уније средњошколаца Црне Горе, Центар за подршку локалном и регионалном развоју. Активност израде Локалног акционог плана спроводи Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови у сарадњи са невладином организацијом Јувентас.
Придружени партнер је Министарство просвјете, од којег је пројекат добио сагласност за спровођење свих активности.
Радну групу за израду нацрта Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови чине представници општинског Секретаријата за културу и образовање, запослени и ученици основних и средње школе са територије града, Дјечијег дома „Младост“, Дома здравља Херцег Нови, Центра за социјални рад Херцег Нови, ЈРДС РТВ Херцег Нови, као и невладиних организација Омладински културни центар, Креативна Бока и Нова шанса у Новом.
Израду Локалног акционог плана води Лидија Кнежевић, експерткиња за стратешко планирање и послове локалне самоуправе.
Пројекту је претходило истраживање о вршњачком насиљу које је спровела невладина организација Јувентас. Истраживање је обухватило ученике основних и средњих школа, наставнике и родитеље. Такође, одређена је анализа институционалног и законодавног оквира у овој области, како би на располагању био комплетан преглед ситуације.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo