grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Промовисана монографија “100 година Мјесне музике Ђеновић”– вриједновање духа и заједништва мјеста

naslovna30102019“У времену када се површност и дух забаве покушавају представити вриједностима, мисија Мјесне музике Ђеновић добија на значају”, истакла је синоћ секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, на промоцији монографије “100 година Мјесне музике Ђеновић”, уприличеној у Дворани Парк, у оквиру програма обиљежавања Дана општине.

Мисију ђеновичке музике она је дефинисала као чување од заборава и вредновања духа и заједништва мјеста, проширивање видика и обогаћивање репертоара, као и преношење искуства и укључивање у рад младих без његовања искључивости по било којој основи.
Уз честитке за досадашњи рад, Замбелић Пиштало пожељела је музичарима из Ђеновића да и у будућности буду путоказ младима указујући им на традицију и разноликост Новог, да “отргну од заборава старе мелодије и ноте и чине нас и даље поносним“.
Замбелић Пиштало подсјетила је да је Мјесна музика Ђеновићи поникала на темељима тамбурашког друштва Ђеновић, да је током претходног стољећа оставила значајан траг и дала допринос како у културном тако и свакодневног животу и Ђеновића и Новог.
NAs30102019Препознајући њену важност као амбасадора културе града, али неопходност стабилније подршке раду Мјесне музике, Општина Херцег Нови је по први пут обезбиједила финансијске претпоставке за њен несметан рад, уврстивши их као посебну ставку у општински буџет.
Монографија објављена поводом 100 година Мјесне музике Ђеновић садржи, како је рекао предсједник друштва Мирко Мустур, „историју друштва од оснивања тамбурашког оркестра 1919. године, па лименог оркестра деценију касније, до данас“. Он је информисао и да су аутори овог вриједног дјела мр Глиго Одаловић, који је описао првих 80 година, и Милица Матовић која је урађено допунила биљежећи сторије које су се низале протекле двије деценије.
”Све је за мене почело када смо схватили да морамо пуно тога да обавимо у овој години јер и би било прикладно имати документ о којем вечерас причамо”, рекла је Матовић.
Kob30102019Додала је и да је имала подршку са свих страна, посебно од чланова ђеновичке музике који су јој помогли да нађе сваки запис, сваку публикацију, па и оркестара из Будве, Тивта, Котора.
“Ова публикација мени је важнма јер није то само жеља да ја свирам и да хоћу у нови вијек Мјесне музике Ђеновић. Хоћу и да сви ми, наша дјеца и касније сви који то желе, будемо ту заједно, да будемо дио Мјесне музике Ђеновић. Надам се да ћете, када прелистате монографију, сви схватити да је мој циљ био да се и даље окупљамо, да се сви овако волимо јер сам ја са људима из Мјесне музике Ђеновић научила како се стварно воли друг, како се чува брат и вољела би да то у овоме препознате”, испричала је Матовић.
Програм је водио Борис Маловић, а вече су обојили музиком чланови Мјесне музике Ђеновић Бранко Рајачић и Радован Чепрнић.
Подсјетићемо, прославу вијека постојања чланови Мјесне музике Ђеновићи започели су новогодишњим концертом у свом мјесту, а наставили концертима на Празнику мимозе и на Канли Кули.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo