grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Дјела Паје Јовановића ускоро у Херцег-Новом

Nas01112019Изложба Паје Јовановића из Музеја града Београда долази овог новембра у Херцег-Нови, најављују из Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Дјела чувеног српског сликара биће изложена у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“, у сарадњи и под покровитељством Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег-Нови.
„Част нам је и задовољство што ће љубитељи ликовне умјетности имати прилику да у нашој галерији „Јосип Бепо Бенковић“ погледају дјела једног од највећих српских сликара, који је снажно утицао на ликовно образовање и културу. Осим тога, током трајања изложбе планирамо едукативне радионице за све ученике херцегновских основних и средње школе, у циљу упознавања са животом и дјелом овог великог умјетника“, најављује директорица ове Јавне установе Славица Божовић.

Божовић додаје да ова изложба представља једну од потврда великог труда који ова јавна установа улаже у подизање нивоа квалитета услуга. Како каже, од почетка године реализовано је 28 манифестација, па је већ у десетом мјесецу премашен просјек дешавања на годишњем нивоу, у односу на претходни период рада ове јавне установе. Осим тога, установа је улагала у одржавање објеката и музејских предмета.
„Завршена је санација и хидроизолација кровне плоче музеја „Дом старог капетана“ у Баошићима, израђене су нове шкуре на Градском музеју, инсталирана додатна расвјета и уложена средства у обнову и ревитализацију биљног фонда ботаничке баште овог здања. Такође, купљени су уређаји за климатизацију изложбених просторија у Градском музеју како би се музејски експонати чували у задовољавајућим микроклиматским условима и сачували од пропадања“, каже Божовић. Она објашњава да су радови изведени захваљујући подршци Општине Херцег-Нови, Министарства културе, као и из сопствених средстава, а реализовали су их запослени у овој јавној установи уз сарадњу стручних лица.
Осим тога, додаје Божовић, најугроженији предмети из Етнографске збирке послати су у Јавну установу „Центар за конзервацију и археологију“ Црне Горе ради спровођења конзерваторских мјера, у оквиру Програма очувања културних добара за 2019. годину Министарства културе. Јавна установа је и ове године конкурисала код Министарства културе за опредјељивање средстава за израду конзерваторског пројекта за замјену дотрајалог крова и шкура на објекту галерије „Јосип Бепо Бенковић“, као и за наставак конзервације Етнолошке збирке и за археолошка истраживања на одређеним локацијама.
Вриједи подсјетити и да је дио прихода остварен продајом улазница по први пут додијељен двијема социјално угроженим породицама у Херцег Новом, према последњој вољи Мирка Комненовића.
Божовић истиче да Музеју и Галерији не недостаје планова за наредни период. Управа Јавне установе је у преговорима са Народним музејем Зрењанин за гостовање изложбе Уроша Предића током следеће године, а у плану је и сарадња са Народним музејем Краљева на организацији изложбе под називом "Култура сећања, ко не памти изнова преживљава", поводом страдања цивилног становништва током Другог свјетског рата. Одржавање веома вриједне археолошке изложбе планира се и са Музејем града Шибеника.
Јавна установа ће и у наредном периоду да вриједно и професионално ради на унапређењу квалитета услуга, на своје и задовољство свих грађана.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo