grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Подршка Општине Херцег-Нови даровитим ученицима и студентима

NAs14112019Општина Херцег-Нови додатно ће подржавати даровите младе људе у Херцег Новом у циљу унапређења њиховог образовања, дефинисано је усвојеним Правилником о подршци образовању даровитих ученика и студената.

Први пут ове године локална управа је планирала посебну буџетску линију за стипендирање и помоћ даровитим ученицима и студентима, полазећи од потребе за побољшањем услова за рад и усавршавањем знања и вјештина талентованих младих суграђана. Усвојеним Правилником јасно је дефинисан поступак остваривања овог права и критеријуми које је потребно задовољити.

„Поред додјеле стипендија, локална управа има могућност да финансира потребе даровитих ученика и студената, као што су одласци на студијска путовања, такмичења, куповине инструмената и у другим сличним ситуацијама. Важно је истаћи да та издвајања више неће бити паушална, већ према критеријумима које одређује овај правни акт“, објашњава секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Битно је да сви у заједници, а нарочито млади, успјешни људи којима је потребна додатна помоћ знају да се могу обратити свом граду, поручује Замбелић Пиштало.

Она додаје и да се у сарадњи са херцегновским школама ради на креирању регистра даровитих ученика. Уочавање и праћење остварује се у васпитно-образовним установама, док Секретаријат води евиденцију даровитих ученика и студената.

14112019Правилником је дефинисано да се једнократна новчана надокнада за даровите ученике и студенте додјељује једном годишње за потребе: умјетничких и научних усавршавања и такмичења у земљи и иностранству, куповину неопходне опреме која омогућава или доприноси даљем развоју даровитих ученика и студената, а без које су у немогућности или тежем положају за даље развијање својих способности, помоћ за одласке на инострана индивидуална усавршавања, семинаре, обуке, форуме и др. Право на једнократну новчану надокнаду имају ученици шестог, седмог, осмог и деветог разреда основне школе и ученици средње школе, као и студенти који испуњавају услове одређене Правилником.

Услове за остваривање ових права, детаље у вези са поступком додјеле накнаде можете прочитати и преузети овдје:http://hercegnovi.me/downloads/PravilnikKulObraz21082019.pdf

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo