grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана Централна јавна расправа о Нацрту ЛАП за превенцију и борбу против вршњачког насиља за период 2020-2022

LAPnasl19У Великој сали Скупштине општине Херцег Нови данас је одржана Централна јавна расправа о Нацрту Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља за период 2020-2022.

Ради се о стратешком документу који има за циљ да идентификује тренутно стање у области превенције и борбе против вршњачког насиља, те предложи конкретне активности у циљу стварања сигурног и подстицајног окружења за дјецу и ученике, у коме се његује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације у свим васпитно-образовним установама у нашем граду.
Како је истакла секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало, вршњачко насиље је карактеристичан и веома изражен облик насиља над дјецом у школама. Овај проблем је препознат и у Стратегији за превенцију и заштиту дјеце од насиља са акционим планом 2017-2021, у којој се наводи да је потребно ојачати напоре на сузбијању вршњачког насиља. Стога је потребно адекватним превентивним и активностима у области интервенције креирати амбијент у којем препознавањем, заустављањем и спријечавањем насиља пружамо дјеци помоћ и подршку у савладавању посљедица насиља, охрабримо их да пријављују сваки случај који примјете у својој околини и шаљемо снажну поруку заједници о важности заштите дјеце од свих облика насиља, поручила је Замбелић Пиштало.

LAP19

У изради Нацрта ЛАП за превенцију и борбу против вршњачког насиља учествовали су заинтересовани грађани и представници школских установа, као и НВО Јувентас и Удружење Родитељи. У рад су били укључени и запослени и ученици основних школа „Орјенски батаљон“, „Милан Вуковић“ и „Илија Кишић“, средње школе „Иван Горан Ковачић“, представници Дјечијег дома „Младост“, Дом здравља Херцег Нови, Цантар за социјални рад, као и невладине организације Омладински културни центар, Креативна Бока и Нова шанса у Новом.
Замбелић Пиштало је нагласила да су сви допринијели како би овај акциони план био адекватно припремљен и са циљем правовременог дјеловања у виду превенције насиља међу младима. Нагласила је и да ће његовим усвајањем у Скупштини општине, а уз већ усвојену Стратегију за младе ЛПАМ 2019-2022, наш град бити први у Црној Гори који на овај начин проактивно дјелује на сузбијању проблема вршњачког насиља.
Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и Радна група за израду Нацрт Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља Општине Херцег-Нови за период 2020. до 2022. године, разматрали су у претходном периоду пристигле примједбе, предлоге и сугестије учесника у поступку јавне расправе, након чега ће припремити Предлог Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља Општине Херцег-Нови за период 2020. до 2022. године, који ће бити достављен одборницима Скупштине општине Херцег-Нови на разматрање и усвајање.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo