grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Објављена брошура “Херцегновске задужбине”: Сачувајмо задужбинаре и њихова дјела од заборава

hz00Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови уредио је брошуру “Херцегновске задужбине”, која пружа увид у историју и традицију задужбинарства у нашем граду, али и основне податке о знаменитим личностима које су граду у наслијеђе оставиле зграду или установу.

Из Секретаријата напомињу да су регистар новских задужбина сачинили још 2018. године, а брошура представља логичан наставак активности на упознавању грађана са личностима које у Херцег Новом оставили неизбрисив траг.

hz01Како је истакла секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, један од циљева овог информатора је био је да се од заборава сачувају имена новских задужбинара. Подједнако важно је било указати млађим нараштајима на појам, традицију и значај задужбинарства те је ова брошура превасходно намјењена њима.

У брошури се помињу многа значајна имена, као што су Никола Мусић, који је своју кућу оставио манастиру Савина; поморски капетан, бродовласник и предсједник Општине Херцег Нови Александар Лесо Павковић, Александар Дуковић и његова кћерка Елиза Ломбардић, књижевни историчар и управитељ Српске поморске закладне школе на Србини Томо Крстов Поповић, начелник Херцег Новог Мирко Комненовић и његова супруга Олга, али и многи други који су свом граду у заоставштину оставили вриједна материјална и култура добра.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo