grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Херцег Нови постао члан Европске федерације градова са фортификацијама

EFGnsl2020Херцег Нови је званично постао члан Европске федерације градова са фортификацијама - EFFORTS. Овим је Херцег Нови постао дио заједнице градова чија је мисија очување и употреба фортификационог наслијеђа, као сталне везе с нашом заједничком европском историјом и предуслова за друштвени, економски и просторни развој.

Европска федерација градова са фортификацијама пожељела је добродошлицу Херцег Новом у најновијем, августовском издању билтена и у тој публикацији представила наше тврђаве Форте Маре, Канли Кула и Шпањола. Такође, у билтену је представљен пројекат „Fortitude“, на којем је један од партнера Општина Херцег Нови, а пројект лидер Град Шибеник, који је такође члан ове Федерације.

Учлањењем у EFFORTS Херцег Нови још једном потврђује да су приоритети локалне управе брига о утврђењима која су непроцјењив дио културне баштине, умрежавање са другим европским градовима, као и организован приступ могућностима финансирања и заједничког дјеловања на заштити и очувању историјског наслијеђа, поручују из Јавне установе културе „Херцег Фест“, која газдује тврђавама Канли Кула и Форте Маре.
EFFORTS броји око 90 чланова чија је мисија размјена стручних знања и вјештина, промоција сарадње и истицање значаја фортификационог наслијеђа.
До оснивања ове организације није постојала активна европска мрежа утврђених градова, утврда и одбрамбених линија, тако да је овај специфични дио наслијеђа био недовољно представљен у европском контексту. Полазећи од тога, EFFORTS окупља градове који препознају значај очувања и поновне употребе фортификационог наслијеђа, како са аспекта његовог значаја у обликовању европске историје, архитектуре и инжењерства, тако и због могућности јачања интеркултуралног и међународног дијалога.
EFFORTS сарађује са представницима свих европских земаља, како би бранила интересе локалних и регионалних власти и заступала овај важан дио културне баштине пред институцијама Европске уније и шире.
EFFORTS AUGUST NEWSLETTER можете пронаћи на линку: 

https://www.efforts-europe.eu/wp-content/uploads/2020/08/Newsletter-August-2020.pdf

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo