grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Трг од књиге од 15. до 17. октобра: Позив на читање и сањање

TrgNAS13102020У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и прописаним мјерама Националног координационог тијела Црне Горе, под покровитељством Општине Херцег Нови, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови организују 18. МСК Трг од књиге 2020, у термину 15-17. октобар 2020. године.

„Читајте. Мало више добрих књига, мало мање штампе. Мало више себе, мало мање друге. Мало више снове, мало мање стварност. Мало више тренутак, мало мање дане“ - мисао њемачког нобеловца Хермана Хесеа је изабрана за слоган овогодишњег Сајма. Како објашњавају организатори, намјера је да ова манифестација подстакне на читање и укаже на потребу да се човјек окрене себи и својим сновима.

     „Епидемија COVID-19 умногоме је промијенила свијет, зауставила или успорила готово све дјелатности па и манифестације културе. Специфичност су сајмови књига који окупљају велики број људи. Многи су отказани или одложени, или су организовани са значајно редукованим обимом програма. Организатори 18. МСК Трг од књиге 2020, након одлагања у јулу, одлучили су да, у циљу одржавања континуитета, ипак реализују редуковани програм Сајма. Принуђени смо ове године да одустанемо од дијела устаљене концепције, гостовања бројних издавача из Црне Горе и окружења са актуелном продукцијом, писаца, преводилаца, књижевних критичара, глумаца и музичара. Епидемиолошки услови наметнули су и измјештање Сајма са Трга у Дворану Парк", саопштено је из Градске библиотеке и читаонице.

     Програм обухвата Предавање поводом јубилеја 90 година од рођења Борислава Пекића, представљање новог 39. броја часописа Бока: зборник радова из науке, културе и умјетности, а као пратећи програм поновљену изложбу Прве новине у Боки – Бока: гласник за опће интересе Бокеља 1908-1909. године. Обезбиједили смо и три пројекције са књижевним предлошком: ТВ драму Златно руно Београдског драмског позоришта, ТВ филм РТС Пролеће на последњем језеру (једна епизода из амбасадорског живота Ива Андрића 1941. године) и филм Леопарди, у режији Марија Мартонеа о чувеном италијанском пјеснику и мислиоцу Ђакому Леопардију.

     Из Градске библиотеке и читаонице захваљују Амбасади Италије у Црној Гори и Њ. Е г. Луки Зелиолију амбасадору, редитељу Небојши Брадићу и Радио телевизији Србије, који су омогућили право на једно јавно приказивање поменутих остварења.

   Програми се одржавају у Дворани Парк, 15-17. октобра, са почетком у 19.00 часова. Изложба Прве новине у Боки – Бока: гласник за опће интересе Бокеља 1908-1909. године биће отворена за посјетиоце у терминима од 09.00 – 15.00 и од 18.00 до 21.00.

Број посјетилаца је ограничен. Зато организатори моле заинтересоване посјетиоце да своју бесплатну карту обезбиједе на вријеме у Градској библиотеци (од сриједе 14.10. у радно вријеме Библиотеке ) или у Дворани Парк (од четвртка 15.10. од 09.00 – 15.00 и од 18.00 до 21.00).

   Програм и билтен 18. МСК Трг од књиге можете преузети путем линка испод текста, или на порталу Библиотеке www.bibliotekahercegnovi.co.me

Билтен (.pdf)

Плакат (.pdf)

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo