grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Честитка Општине Херцег Нови поводом Међународног дана младих: Млади су партнер са великим потенцијалом

nas12082021

“Свим младим Новљанкама и Новљанима, ма гдје се на свијету налазили, честитам 12. август, Међународни дан младих, у своје лично и име Општине Херцег Нови.

Млади људи су будућност наше заједнице, њена креативност, поглед напријед, оптимизам и покретачка енергија. Зато их Херцег Нови посматра, не само заштитнички, већ као партнера са великим потенцијалом.

Младим људима морамо осигурати квалитетне услове да уче, раде, стварају и развијају се. У времену када се комуницира разноврсније и више него икада раније, морамо се постарати да заиста саслушамо једни друге, да размијенимо не само знања, већ и вриједности и ставове, јер се нове генерације суочавају са притисцима и проблемима који раније нису постојали и захтијевају од нас нова рјешења.

Разноврсни пројекти, радионице, предавања, представе, промоције, изложбе, конкурси допринијели су да се у протеклом периоду велики број младих активно укључи у живот херцегновске заједнице. Поред тога, отворили су нове платформе за дијалог о питањима и проблемима младих, како на локалном нову, тако и шире.

Зато ће Општина Херцег Нови и у будућности наставити да велику пажњу посвећује омладинској политици. Искрено вјерујем да ћемо у омладини Херцег Новог увијек имати поузданог партнера”, поручио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Подсјетићемо, Секретаријат за културу и образовање у сарадњи са Центром за омладинску едукацију омогућио је нашим младим суграђанима могућности и погодности Европске омладинске картице, захваљујући којој могу у 37 земаља Европе користити преко 70.000 попуста, а у Црној Гори преко 200. До сада је више од 400 Новљанки и Новљана добило своју EYCA картицу са мотивима града, и они на дневном нивоу користе све њене бенефите.

Такође, у оквиру обиљежавања Међународног дана младих, Пројектни тим Европске омладинске картице организовао је И Међународни EYCA Educo Kamp, у Брезни (Плужине), у периоду од 12. до 15. августа. Камп је организован уз подршку Делегације Европске Уније у Црној Гори.

Камп окупља младе људе из Црне Горе и Балкана, који ће ових дана имати прилику да размијене знања И искуства са вршњацима кроз 4 дана едукације и умрежавања. Теме о којима ће предавачи разговарати са учесницима су мобилност, демократија, људска права и партиципација младих у друштвеним процесима. Наш град представља Анђела Вучетић, коју је наставничко вијеће СМШ “Иван Горан Ковачић” изабрало за ученика генерације, за школску 2020/21. годину.

Како је истакла секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, кроз буџет града су издвојена знатна средства за младе, а у наредном периоду ће бити реализована два међународна пројекта за које су средства одобрена, али због пандемије корона вируса их није било могуће раније реализовати.

-Са сусједним општинама – Тивтом, Котором и Будвом, Општина Херцег Нови је аплицирала и за пројекат „Reload 2“, намијењен програмима из сфере омладинске политике. Уколико буде одобрен, према Херцег Новом ће бити усмјерена значајна средства за пројекте које наша Општина реализује, поручила је секретарка Замбелић Пиштало и истакла да је град током претходне 4 године подржао значајан број младих Новљана у виду учешћа на семинарима и радионицама, такмичењима знања и образовног усавршавања.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo