grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Успјешан наступ Новљана у Њемачкој: Позив Херцег Новом да угости међународну радионицу за дувачке оркестре

NAsMuz05062019Млади чланови Градске музике Херцег Нови успјешно су учествовали у пројекту међународне радионице за дувачке оркестре у Бабенхаузену у Њемачкој.

Као резултат добре сарадње, Херцег Новом је понуђено да буде домаћин следеће међународне радионице у фебуару 2020. године.
Осморо младих Новљана, чланова Градске музике узраста од 12 до 16 година, били су са музичарима из Њемачке и Пољске дио великог оркестра који је бројио 62 члана.  Под диригентском палицом Патрика Шила из Њемачке и Дариуса Лезиона из Пољске млади музичари су на активним и динамичним пробама увјежбали пет композиција.
Своје знање показали су у финалном дијелу пројекта, наступом на Фестивалу музике у граду Натенхаузену 01. и 02. јуна. Овај фестивал окупио је 65 оркестара са укупно 1.700 музичара, који су дефиловали пред преко 20.000 посјетилаца.
Јединствени, велики оркестар који су чинили млади чланови Градске музике Херцег Нови са колегама из Њемачке и Пољске добио је посебну пажњу публике, у складу са слоганом првог фестивалског дана - "на младима свијет остаје".
Након седам дана, млади Градске музике Херцег Нови вратили су се из Њемачке са новим знањем и искуствима, али и новим познанствима и пријатељствима са вршњацима из других земаља који су такође заљубљеници у музику и заједничко музицирање.
Директор центра за омладину у Бабенхаусену и директор пројекта сарадње младих музичара Европе Мајкл Сел изразио је задовољство постигнутим резултатима и потенцијалима младих Новљана и нашег града.

Зато је изразио жељу да следеће, 2020. године у фебруару управо Херцег Нови и Градска музика буду домаћини ове међународне радионице за дувачке инструменте и оркестре, уз потпуну финансијску подршку партнера из Њемачке.
Како је предложено, реализација пројекта у Херцег Новом била би крајем фебруара 2020. године, а коначна потврда и детаљи организације биће предмет разговора у наредном периоду.
До сарадње и позива за учешће на радионици у Бабенхаузену дошло је након прошлогодишњег учешћа и освајања другог мјеста у пољском граду Лобецу, на такмичењу дувачких оркестара Европе. Жири, који су чинили и чланови из Њемачке, запазио је да у ансамблу Градске музике Херцег Нови свира велики број младих, узраста од 12 до 25 година, и одмах након фестивала упутио позив за ову радионицу, која је реализована у оквиру њемачко-пољског културног пројекта. Учешће херцегновске Градске музике подржале су Општина Херцег Нови и локална Туристичка организација.