grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У Лазарици обиљежен Видовдан

Lazarica 28062019У присуству вјерника из Боке и Херцеговине, у цркви Лазарица на Видовом врху данас је прослављен Видовдан.

Свету литургију служио је игуман манастира Стањевићи Јефрем Дабановић, а у име Општине Херцег Нови присуствовао је потпредсједник Милош Коњевић.
Игуман Дабановић је казао да сваки народ има своју максиму, која га води кроз историју и пратиће га док је свијета и вијека, а путоказ су за српски народ оставили Цар Лазар и његови витезови, због чега је Видовдан посебан повод за сјећање на историју и славље предака.
Како је након литије казао потпредсједник Коњевић, на Видовом врху се и ове године окупио велики број вјерника који су прославили Видовдан и подсјетили се догађаја од прије 63 деценије. Видовдан вијековима симболише дан када је цијели један народ одлучио да стане у одбрану онога у шта је вјерује, када су се хиљаде неименованих хероја супротставили многоструко већој сили и поднијели безрезервну жртву за будућност покољења која долазе, казао је Коњевић.
Вјерницима се након литургије обратио и парох игаљско-суторински отац Благота Васиљевић, предсједник црквене општине Топљанско херцеговске Зоран Лазаревић, након чега је глумац Жељко Вавић рецитовао стихове епских пјесама косовског циклуса.
Црква Лазарица, посвећена Св. Кнезу Лазару, обновљена је и освештана 2013. године захваљујући добровољним прилозима бројних вјерника. Од тада се у њој служи литургија, а до тада је служена вечерња служба.