Nevenka Mitrovic2023

Дугогодишњи културни радник Херцег-Новог, библиотекар савјетник, некадашња директорица ЈУ Градска библиотека и читаоница, истински заљубљеник у књигу и библиотекарство, у своју професију, Невенка Митровић (64) преминула је након краће болести.

Невенкина оданост библиотекарском позиву била је беспрекорна, а она увијек професионална, тачна, са посебном љубављу према свакоме ко је желио да уђе у свијет књиге, изучавања и истраживања. Дипломирала је на Филозофском факултету, Катедра за општу и компаративну књижевност, сценске умјетности и библиотекарство. Од 1986. године радила је као библиограф у Завичајној збирци Боке Которске у Градској библиотеци и читаоници, а потом била на њеном челу од 2002. године. У том периоду остварила се као аутор или коаутор бројних монографских публикација, научних радова, уредник зборника Бока, уредила је Завичајну збирку Боке Которске у херцегновској Градској библиотеци, била у организацији Трга од књиге... Захваљујући њеној посвећености, новска Библиотека заслужила је  2011. престижно признање „Др Нико Симов Мартиновић“ као  једна од најбољих и најорганизованијих  библиотека у Црној Гори, као модерна установа која је одговорила свим захтјевима савременог библиотекарства и потреба средине у којој остварује своју културну мисију.

У својој богатој стваралачкој заоставштини веома је значајан библиографско истраживачки рад и библиографска обрада значајних колекција:

- Завичајна библиотечка збирка Боке Которске (самосталан реферат од 1986. године) која обухвата библиографско истраживање регије Боке, прикупљање и комплетирање, стручну библиографску обраду, према утврђеним критеријумима, популаризовање кроз организовање изложби, промоција завичајних тема и аутора и издавачку дјелатност утемељену на принципу завичајности. Обухвата око 15 000 библиографских јединица, електронски обрађених у UNESCO програму ISIS/BIBLIO.

- Библиографско истраживање за потребе Завичајне библиотечке збирке Боке Которске фондова: Националне библиотеке Црне Горе и Народне библиотеке Србије (прегледала више од 200 000 страница наслова стручне и научне периодке и према утврђеним критеријумима Збирке селектовала више од 1500 стручних и научних радова. Као дио трочланог тима, урадила је библиографску обраду два веома значајна фонда: Легат др Душана Петковића који обухвата 5500 књига на страним језицима, старе и ријетке књиге и књиге углавном из 19. вијека, електронски обрађених у UNESCO програму ISIS/BIBLIO, доступни на wеб сите-у библиотеке, као и фонд Библиотека Манастира Савина која обухвата 3784 библиографске јединице (књиге и серијске публикације, старе и ријетке књиге и књиге углавном из 19. вијека), електронски обрађена у UNESCO програму ISIS/BIBLIO.

Оставила је неизбрисив траг у културном животу Херцег-Новог стављајући међу зидове и полице библиотеке најзначајније историјске списе, остављајући их будућим генерацијама у наслијеђе.

Невенка Митровић биће сахрањена данас, 1. августа, на мјесном гробљу у Вирпазару.