grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржан Инфо дан о женском предузетништву: Успјех у пословању највише зависи од саме предузетнице

NAsER31072018У Великој сали Скупштине општине Херцег-Нови данас је одржан Инфо дан о женском предузетништву, у сарадњи Канцеларије Уједињених нација за развој и Секретаријата за туризам, економски развој и предузетништво. Херцег-Нови је прва од шест општина у Црној Гори која је покренула реализацију овог пројекта.

Присутним заинтересованим предузетницама и оним будућим кратко предавање одржао је Иван Малишић, један од оснивача и пројектни менаџер “Регионалне развојне агенције – Бјеласица, Комови, Проклетије”, као и Биљана Секулић из Инсититута за предузетништво и економски развој.

Указано је на важност креирања бизнис плана као “личне карте бизниса”, као и на дјелатности које су за државу приоритетне, попут пољопривреде и прерађивачке индустрије. Тржишна вриједност бизнис идеје, предузетница са јасном визијом, као и висок степен мотивисаности предузетнице, три су кључна фактора у трасирању успјешног пута ка реализацији идеје у дјело.

Такође се разговарало о искуствима из других пројеката и општина, након чега су и заинтересоване суграђанке изнијеле своје идеје.

Како је у уводном обраћању казала секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Сузана Мемаровић, Општина Херцег-Нови ће у наредном периоду подржати бизнис идеје које ће задовољити све аспекте Одлуке о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за подршку женском предузетништву, а коју је локални парламент усвојио на сједници СОХН 24. јула ове године.

Први конкурс за расподјелу средстава за заинтересоване предузетнице са територије Општине Херцег-Нови планиран је за септембар ове године, у износу од 10 хиљада еура и биће отворен 45 дана. Други конкурс неповратне финансијске подршке локалне управе ће највјероватније бити расписан у марту идуће године, са повећаним буџетом, присутне је информисала Бранка Мрачевић из Секретаријата за туризам, економски развој и предузетништво.

У току трајања конкурса, као и након избора бизнис идеја које ће Општина Херцег-Нови подржати, запослени у Секретаријату ће, уз сарадњу са предавачима са данашње презентације, имати интензивну комуникацију су суграђанкама које ће кренути у реализацију пројекта.

Увођење посебне буџетске линије за подршку женском предузетништву на локалном нивоу резултат је дјеловања Женске политичке мреже која окупља представнице 16 позиционих и опозиционих партија у Црној Гори и има за циљ утицај на креирање политика које ће допринијети стварању повољнијег друштвеног амбијента и адекватних политика и мјера за постизање равноправности жена и мушкараца.

Женска политичка мрежа и подршка женском предузетништву дио је Програма “Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности”, који реализује Канцеларија УНДП-а у Црној Гори, у партнерству са Министарством за људска и мањинска права, а уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.