grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Пројекат Општине Херцег-Нови „Њега старих лица“: Помоћ и њега старијим суграђанима

Foto - Herceg NoviОпштина Херцег-Нови ће наредне двије године спроводити пројекат „Њега старих лица“. Пројектом ће бити обухваћени сви заинтересовани грађани са пребивалиштем на територији Херцег-Новог старији од 65 година, обавјештавају из Секретаријата за локалну самоуправу.

Frame Skate x Nike SB Dunk Low "Habibi" CT2550-600 To Buy

Пројекат „Њега старих лица“ има за циљ активно укључивање већег броја старијих особа у ванинституционални облик социјалне заштите у локалној заједници ради побољшања квалитета живота, објашњава Весна Самарџић, секретарка Секретаријата за локалну самоуправу.

„Кроз пројекат нудимо старијим суграђанима могућност избора услуге коју користе, могућност останка у властитом окружењу, ублажавање осјећаја усамљености, омогућавање здравијег и угоднијег живота у простору у ком живе, као и боље социјално и психолошко функционисање у односу на властито животно и породично окружење“, објашњава Самарџић. Како истиче, ово је ванинституционални начин збрињавања суграђана који живе сами и потребна им је подршка заједнице.

„Помоћ старим лицима је обавеза свих нас – не смијемо их заборавити јер су они важан дио наше заједнице. Године живота и радног вијека уткали су у наш град, стога бринемо о њима“, поручује Самарџић.

Пројекат се на територији Херцег-Новог успјешно спроводи од 2005. године, а тренутно броји 80 корисника. Подршка старим лицима односи се прије свега на: помоћ при обезбјеђивању исхране, помоћ приликом одржавања личне хигијене, помоћ при одржавању одјевних предмета и постељине, помоћ у загријавању просторија, помоћ у одржавању хигијене стана, активности којима се задовољавају рекреативне, културно-забавне, радно-стваралачке и религиозне потребе корисника, затим активности у одржавању доброг здравственог стања, као и помоћ при задовољењу социјалних потреба корисника (набавка новина, плаћање рачуна, одлазак код доктора, куповина игара на срећу и сл.).

Из Секретаријата за локалну самоуправу позивају све заинтересоване суграђане да се за додатне информације обрате у канцеларији број 70. (зграда Општине Херцег Нови, Трг Маршала Тита 2), на број телефона 321-052 (локал 290) или мејлом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .