grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

За лакшу свакодневницу: У Мељинама плажа прилагођена особама са инвалидитетом, рампа до Мјесне заједнице Бијела

NasRamMelj03072018Рампе које ће олакшати кретање особама са инвалидитетом и слабије покретљивости изграђене су на плажи у Мељинама и на улазу у Мјесну заједницу Бијела.

30 Teddy Bear Coat Outfits to Brave the Cold in Style

Захваљујући рампи за улаз у море особе са инвалидитетом ће сада и у Мељинама, на пјешчаној плажи Сидро имати могућност да уживају у купању, у шта су се данас увјерили и корисници херцегновског Дневног центра.

Ово је прва плажа која је прилагођена особама са инвалидитетом захваљујући иницијативи из локалне управе. Радови су изведени захваљујући одличној сарадњи Секретаријата за локалну управу Општине Херцег Нови и мјесне заједнице Мељине, а уз помоћ Јавног предузећа за управљање морским добром и компаније Лазуре.

Како је казала секретарка за локалну управу Весна Самарџић, овај пројекат само је један у у низу оних чији је циљ да се на сваки могући начин олакша свакодневница особама са инвалидитетом, како кроз различите сервисе, тако и прилагођавањем инфраструктуре, односно уклањањем баријера на које свакодневно наилазе. Истакла је посебно задовољство што се показало да су мјесне заједнице озбиљни партнери и спремне да пуне пуну подршку у реализација.

Данас су на плажи у Мељинама били и корисници херцегновског Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развој. Директорица ове установе Драгица Косић истакла је да је важно што сада плажу која је прилагођена особама са сметњама и тешкоћама у развоју имамо и у овом дијелу града. Сматра да је ово велики помак, те да ће дјеца сигурно са задовољством испричати родитељима гдје су били и да ће ова рампа од највеће користи бити управо породицама.

Велики број лица са инвалидитетом воли да дође на пјешчану плажу у Мељинама због чега је било важно да им буде олакшано кретање и омогућен прилаз мору, казао је предсједник Савјета Мјесне заједнице Мељине Драган Андрић. Како додаје, у близини ће бити означена и паркинг мјеста која ће бити резервисана искуључиво за особе са инвалидитетом, као и постављења информативна сигнализација.

Особама са инвалидитетом омогућен приступ Мјесној заједници Бијела

Изградњом рампе свим грађанима са инвалидитетом је омогућен приступ објекту Мјесне заједнице Бијела, гдје је и испостава Грађанског бироа, али и олакшано кретање старијим лицима и мајкама са малом дјецом.

Рампа је изграђена захваљујући активностима и ангажовању Мјесне заједнице Бијела, која је препознала потребе суграђана са инвалидитетом, рекао је предсједник Мјесне заједнице Бијела Војо Илић. Радови су изведени у сарадњи са Секретаријатом за локалну управу, а финансирани у највећем дијелу захваљујући донацијама мјештана. Рампа је била неопходна јер је изузетно важно омогућити приступ Мјесној заједници за све грађане без разлике, каже Илић и нада се да ће овај примјер служити као подстицај другима у Бијелој да прилагоде своје пословне просторе.

На овај начин уважене су сугестије мјештана, а прије свега суграђанке Јасне Драгојловић која је веома задовољна изведеним радовима и што јој је коначно омогућен приступ Мјесној заједници. За њу и све особе за инвалидитетом то је јако велика ствар, истиче Јасна и сматра да оваквих пројеката треба да буде више на територији цијелог града.

Мјесна заједница и локална управа ће и убудуће наставити да уважавају Јаснине и сугестије других суграђана и прилагођавају градску инфраструктуру особама са инвалидитетом, потврдила је секретарка Весна Самарџић.