grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Удружење пензионера Херцег Нови на пријему код предсједника Општине: Помоћ пензионерима заједнички циљ

UdrPenzionera30112018Предсједник Општине Стеван Катић и сарадници разговарали су данас са представницима Удружења пензионера Херцег Нови. Тема су били проблеми са којима се пензионери суочавају, као категорија становништва чији је животни стандард у опадању.

adidas superstar damen glitzer silber

Општина има разумијевања за проблеме и потребе пензинера и настоји да им, у мјери могућег, олакша свакодневницу, казао је Катић.
Та помоћ огледа се у пројекту „Њега старих лица“ који обезбјеђује његу кроз службу геронтодомаћица, обезбјеђивањем бесплатног превоза за најугроженије пензионере са територије Општине, плаћањем просторија за рад Удружења, те исплаћивањем једнократних помоћи у случају потребе. Локална управа ће са истом праксом наставити и убудуће, те ће настојати да ове моделе помоћи унаприједи и прошири, чуло се на састанку.
Како је казао предсједник Удружења, Александар Радуловић, у Херцег Новом стотињак пензионера има неријешено стамбено питање, од чега је тридесетак у „критичној ситуацији“. Из тога разлога, траже од Општине да опредијели локацију за изградњу станова и ослобађање од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта.
Након усвајања Просторно-урбанистичког плана, који предвиђа зоне за колективне стамбене објекте, биће могуће одредити локацију која је планском документацијом предвиђена за ту намјену, казао је Катић. Могућности су ограничене јер је у протеклом периоду преко 60% општинске земље уписано на државу, додао је он, али увјерава да ће локална управа настојати да пензионерима осигура најбоље могуће рјешење.
Тема састанка били су изазови у раду са којима се суочавају мјесни огранци Удружења, а за које је закључено да ће бити рјешавани у договору са Секретаријатом за локалну самоуправу. Похвалили су потез Општине да осигура већи број бесплатних карата за пензионере, те имали само позитивне коментаре на геронтодомаћице које обилазе осамдесетак корисника на територији града.
Из Удружења смарају да би формирање народне кухиње било од огромног значаја за социјално угрожене категорије, међу којима су и пензионери. Локална управа је става да овој идеји треба приступити са озбиљном анализом и добрим планом, те је договорено да ће она бити предмет разговора са херцегновским Црвеним крстом, невладиним сектором и осталим заинтересованим удружењима током наредне године.
Представници Удружења пензионера отворили су и питање опстанка Болнице Мељине, истичући да је оно заједнички интерес цијеле заједнице. Сматрају да Болница треба да буде у систему јавног здравства и да треба да буду унапријеђени услови за запослене, што је на линији онога за шта се снажно залаже и локална управа, чуло се током састанка.
Такође, из Удружења су представили су своје активности и спортске успјехе чланова. Поручили су да ће наставити залагање за достојан живот пензионера у Херцег Новом, те да се надају наставку партнерства са Општином.