grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Општина Херцег-Нови најтранспарентнија општина

ZgradaOHNNatpis26092018Од свих општина које су биле предмет истраживања на тему транспарентности локалних самоуправа, Општина Херцег Нови се показала најтранспарентнијом.

adidas superstar damen glitzer silber

Истраживање је спровела Агенција за локалну демократију, у циљу пружања потребних инпута за достизање стандарда транспарентних и отворених локалних самоуправа у складу са потребама њених грађана и ЕУ праксама.
Резултати истраживања саопштени су на Округлом столу под називом “Отвореност локалних самоуправа према грађанима у Црној Гори”, одржаном претходних дана у Подгорици. Округли сто је одржан у оквиру пројекта подржаног кроз програм De facto Development, Фонда за активно грађанство, финансиран кроз ИПА 2016 Инструмент за цивилно друштво Европске комисије, посредством Делегације Европске уније у Црној Гори.
Истраживање је обухватило области рада Скупштине општине Херцег Нови, буџета локалне самоуправе, локалне самоуправе и грађана, јавних набавки, расправа и конкурса, као и планова и стратегије локалне самоуправе. Представницима испитаних општина је указано на позитивне аспекте у погледу транспарентности локалних управа, а посебан акценат стављен је на области које је потребно унаприједити.
Секретарка за локалну самоуправу Општине Херцег Нови Весна Самарџић исказала је задовољство добијеним резултатима као потврдом добре демократске праксе у нашем граду, али и напоменула да се отвореност локалне управе према и са грађанима може и мора увијек унапријеђивати.