grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Završetak projekta i međunarodne konferencije „Evropa je naš dom“

  • utorak, 16 novembar 2021 15:22

nasAkt16112021

Završen je još jedan međunarodni projekat u kojem je učestvovalo Udruženje Triglav. Projekat „Evropa je naš dom“ održao se u Novom Mestu, Slovenija, od 16.09.2021. do 19.9.2021. godine.

Pored učesnika iz Banje Luke, u implementaciji projekta učestvovali su i predstavnici Sremskih Karlovaca (Srbija), Herceg Novog (Crna Gora), Trofaiacha (Austrija), Trsta (Italija) i Novog Mesta (Slovenija). 

Naši predstavnici su u Novo Mesto stigli 16.09.2021. godine te su, nakon dobrodošlice, upoznavali ostale učesnike i pripremali se za naredne dane. Dan 17.09.2021. godine bio je posvećen plenarnim sjednicama, okruglim stolovima, debatama, predavanjima, radionicama i umrežavanju kroz Sedmicu kultura i festival „Žurka svih kultura“, sajam i manifestacije. Pozdravne govore održali su Branka Bukovec, predsjednica DRPDNM; zamjenica gradonačelnika Novog Mesta, gospođa Sara Tomšič i slovenački europarlamentarac, dr. Klemen Grošelj.

Kroz različite radne formate produbili smo svoja znanja o institucijama i politikama EU, podigli svijest o bogatstvu kulturnog i jezičkog okruženja i učili o procesu evropskih integracija zasnovanom na solidarnosti, toleranciji i poštovanju zajedničkih vrijednosti i različitosti. Učesnici su komunicirali sa ljudima iz drugih zemalja i prepoznali značaj programa Evropa za građane u smislu budućih partnerstava.

Kao partner na projektu „Evropa je naš dom“ zadovoljstvo nam je bilo biti dijelom podizanja svijesti o bogatstvu kulturnog i jezičkog okruženja u Evropi, evropskog identiteta, promocije raznolikosti, poštovanja zajedničkih vrijednosti i razvijanja saradnje između gradova.