grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Откривена спомен плоча заслужном начелнику Општине Херцег-Нови: Лик Јефта Гојковића симбол доброг вођења, истрајности и борбе за свој град

  • четвртак, 11 новембар 2021 17:12

NAsJGojkovic11112021

Спомен обиљежје Јефту Гојковићу, некадашњем начелнику Општине Херцег-Нови, откривено је данас на Тргу Херцега Стефана. Спомен плоча са медаљонским ликом заслужног начелника постављена је на зграду Државног архива, у којој је некада било сједиште локалне управе.

Јефто Гојковић је као начелник Општине Херцег-Нови стекао епитет чувеног, истакао је предсједник Општине, Стеван Катић.

„Током 25 година на мјесту првог човјека Херцег-Новог, Гојковић је завриједио статус личности чије дјело има посебан друштвени, културни, економски и историјски значај. За вријеме његовог мандата у корист Општине су откупљене градске зидине, иницирана изградња колског пута од пристаништа до центра града и водовод са извора Бање-Дријенак, обновио је иницијативу да се у Новом изгради касарна и официрски дом, био један од оснивача Српске кредитне задруге“, подјсјетио је Катић.

Како је објаснио, Дан примирја у Првом свјетском рату одабран је за датум постављања спомен плоче јер је управо тај историјски период вријеме када је Гојковић био на челу града, и то у три наврата.

„Јефто Гојковић се за свој народ и град борио на све начине – од бојног поља, до друштвеног и политичког дјеловања. Такав човјек заслужује да га памтимо, да се о његовом лику и дјелу говори и зна у заједници којој је посветио свој живот. Подизањем спомен обиљежја на објекту у којем је у његово вријеме била смјештена Општина Херцег-Нови, ми исправљамо неправду и враћамо Јефта Гојковића у приче и сјећање Новљана“, поручио је Катић и закључио: „Јефтов лик смо вратили у Херцег Нови и он са пуним правом и заслугом постаје симбол доброг вођења, истрајности, лојалности и борбе за свој град и народ“.

Предсједник Општине се захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта: Секретаријату за културу и образовање, одборницима у локалном парламенту, Управи за заштиту културних добара, Архиву Црне Горе, вајару Никши Косићу и архитекти и конзерватору Срђану Марловићу.

Истичући да култура сјећања представља важну тачку идентитета једног града и кохезивни елемент међу онима који у њему живе, Катић је поручио да Херцег-Нови подизањем спомен обиљежја и обиљежавањем значајних датума показује да познаје, признаје и поштује све оне који су свој живот и дјело уградили у овај град, те најавио подизање спомен обиљежја још једном знаменитом начелнику, Мирку Комненовићу.

У име родбине присутне је поздравио Стево Марић, чији су син и ћерка пето кољено породичне лозе Јефта Гојковића, а супруга његова чукунунука. 

„Након вјенчања отишли смо у Београд код мајке моје супруге, која се ту преселила из Херцег-Новог. Прво што ми је запало за око је слика на репрезентативном мјесту, на којој је насликан маркантни лик. На моје питање ко је био тај, очигледно угледан човјек са пуно одликовања, баба је одговорила да је то био њен дјед, градоначелник Херцег-Новог, велики човјек, добротвор, суоснивач многих институција, од школа, књижница до банака“, казао је Марић. Истакао је да му је изузетно задовољство што присуствује одавању почасти Јефту Гојковићу и захвалио се локалној управи на указаној части.

Откривању спомен обиљежја присуствовали су конзул Републике Србије у Херцег-Новом, Зоран Дојчиновић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије, Мићо Роговић, одборници Скупштине општине Херцег-Нови, директор Државног архива Црне Горе Данило Мрваљевић, представници локалне управе, јавних предузећа и установа, као и чланови родбине Јефта Гојковића.

Програм су обогатили млади људи из Културно-умјетничког друштва „Слога“ из Ђеновића и  Градске музике Херцег-Нови.

Постављање спомен обиљежја Јефту Гојковићу иницирала је и реализовала Општина Херцег Нови. Законске процедуре спровео је Секретаријат за културу и образовање, а израда и постављање дјело су два Новљанина – аутор медаљона са Јефтовим ликом је академски вајар Никола Никша Косић, а за постављање је био задужен архитекта и конзерватор Срђан Марловић.

Јефто Гојковић рођен је 1841. године на Мокринама код Херцег-Новог, у трговачкој породици. Основну школу је изучио у Херцег-Новом, а трговачку у Трсту.

Врло рано се укључио у политички живот на приморју. Јефто Гојковић је обављао дужност градоначелника Херцег Новог скоро 25 година, и то у три наврата - од 1877. до 1881, од 1891. до 1899, и од 1905. до 1922. године. За вријеме његовог мандата Општина је повећала своју имовину, доживјела напредак у привреди, градњи путева и водовода.

1914. године бива ухапшен од аустријских власти и интерниран у логор на острву Мамула заједно са другим угледним родољубима из Боке Которске. Ослобођен затвора 17. јуна 1917. године подноси оставку на дужност начелника, која је на Вијећу примљена на знање али није разријешен дужности нити изабран нови начелник, већ је ту дужност обављао потпредсједник Нико Ђоновић до 18. децембра 1918. године. Тада Јефто Гојковић предсједава првом сједницом Вијећа у новој држави СХС. Дужност начелника врши до смрти, која је објављена на сједници Вијећа 24. новембра 1922. године.

Међу највећим признањима за заслуге истичу се Данилов орден III реда којим је Јефта Гојковића одликовао Краљ Никола и Бели орао, одликовање примљено од краља Петра I. 

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси