grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Амбасада Русије и Општина Херцег Нови обиљежили 100 година од „руског егзодуса“

00rusiaambasАмбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников и руководство Општине Херцег Нови положили су данас вијенце у помен жртвама прогона који се десио након Октобарске револуције 1917. године, као и за све оне руске мигранте који су том приликом дошли у Херцег Нови и Боку которску.

Полагању вијенаца на руском гробљу на Савинској дубрави претходио је састанак у кабинету предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, гдје је разговарано на више тема, међу којима су приоритетне обнова туристичких веза нашег и градова Русије и наставак сарадње на пољу културе и образовања.
Према ријечима амбсадора Масленикова, на састанку је разматрана билатерална сарадња на нивоу општина, односно градова побратима, као и могућности њеног проширења. Подсјетићемо, Херцег Нови и Санкт Петербург су током фебруара ове године размијенили писма намјера о братимљењу два града, док је са градом Рибинском успостављена сарадња још током 2018. године.
-Разговарали смо и о обнови туристичких веза. Херцег Нови представља значајан туристички центар за грађане Руске Федерације, а уз вакцинацију која се већ спроводи у Русији, очекујемо боље резултате у погледу броја руских туриста који ће доћи у Херцег Нови идуће године, казао је амбасадор Маслеников.
Он је информисао да је Руска Федерација ове године стипендирала 37 црногорских држављана, а тај вид подршке наставиће се и убудуће.
Према ријечима предсједника Катића, данашњи састанак је био прилика да се отворе бројна питања о сарадњи Херцег Новог и руских градова, али и да се амбасадор упозна са свим проблемима са којима се наш град суочавао током претходних година, прије свега у погледу недостатка подршке од стране државних власти.
-Изразио сам задовољство због промјена које су се десиле у Црној Гори. Очекујемо да ћемо бити један од приоритетних градова за Владу Црне Горе, а то се већ види према неким најавама. Вријеме је да се држава посвети Херцег Новом, у правом смислу ријечи, нагласио је Катић.

Први човјек херцегновске општине подсјетио је на затварање граница према региону и Русији за вријеме љетње туристичке сезоне, што је за узрок имало оствареност промета и прихода од 15 одсто у односу на 2019. годину, што је “апсолутно поражавајуће”, посебно ако се узме у обзир како су друге државе нашег региона регулисале то питање.
-Заједнички смо исказали оптимизам да ће 2021. година бити далеко успјешнија, узимајући у обзир да је почела вакцинација против корона вируса, како у Русији тако и у осталим државама Европе и свијета. Такође, разговарали смо и о што хитнијем отварању авио линије, редовног успостављања лета између Русије и Црне Горе, како би нам сви могли доћи једноставније него до сада (преко Истанбула и Београда), истакао је Катић.
У разговорима у кабинету предсједника Општине учествовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједник Општине Милош Коњевић, те савјетници предсједника Јован Суботић и Ненад Витомировић.