grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Отворена Кућа Ива Андрића у Херцег Новом: „Ми смо симболички вратили Андрићев лик и дјело у наш град”

  • понедјељак, 12 април 2021 09:51

00kucaIvaAndricaКућа нобеловца Ива Андрића (КНИА) у Херцег Новом отворена је умјетничким програмом „Андрић у Новом“.

У години када се обиљежава 60 година од додјеле Нобелове награде Иву Андрићу отварање куће сјећања на једног од најпознатијих књижевника са овим простора започело је монодрамом „На Дрини ћуприја“ драмског умјетника Тихомира Станића. Отварању КНИА су присуствовали министарка просвјете, науке културе и спорта Весна Братић и конзул-жеран Републике Србије Зоран Дојчиновић.
Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић отворио је КНИА и њену сталну музејску поставку „Андрићеве новске стазе, лица и предјели“.
„Ми смо симболички вратили Андрићев лик и дјело у наш град, којег је сам писац изабрао за свој дом. Наша је жеља да свако ко живи у Херцег Новом или у њега дође зна зашто је Андрић битан нашем граду, држави, цијелом региону и свијету, те шта је великог писца и дипломату привукло новским улицама и трговима. То је мисија Андрићеве куће, она почиње вечерас и не сумњам да ће бити испуњена у потпуности”, казао је Катић.
01houseiaОн је додао да је отварање овог објекта резултат рада на пројекту који је трајао више од три године.
„Прољећа 2017. године кренули смо у прве радове на чишћењу и уређењу тада руинираног и занемареног здања. Тог љета Кућу смо отворили за публику, као објекат у реконструкцији. Потом смо наставили са крупним грађевинским захватима на њеној санацији и ове године причу заокружили опремањем објекта”, рекао је Стеван Катић.
Ревитализацију је финансирала дијелом Општина Херцег Нови, док је други дио средстава обезбијеђен из фондова Европске уније кроз пројекат прекограничне сарадње “Цо.Цо. Тоур”. Предсједник Општине Херцег Нови је изразио захвалност свима који су дали допринос остварењу идеје о, како је казао, коначном привођењу правој намјени и оживљавању овог здања.
„Кућа нобеловца омогућује Херцег Новом привилегију коју има само неколико мјеста на свијету – поновни сусрет са Андрићем и његовом сликом живота и људи. Поносан сам и срећан, као вјерујем сви у нашем граду, што је ово мјесто коначно постало достојно Херцег Новог и Ива Андрића – дом Нобеловца који ће приповиједати о њему и нама, али и бити средиште и повод рађања неких нових прича. Ревитализована Кућа Ива Андрића представља изузетан морални и материјални допринос нашој заједници. Она је нови пут и начин за ширење како културних видика, тако и туристичке понуде, који су неодвојиво везани са општим растом и напретком Херцег Новог”, поручио је Катић.
Он је додао да је његова жеља да Кућа Ива Андрића дијели судбину његовог дјела – „да буде ствар трајнија од свих нас, мост међу народима који на најбољи начин представља наш град, мјесто свјетлости, напретка и човјечности, творевина која повезује све генерације”.
02houseiaАутори поставке су др Владимир Рогановић, руководилац Стручног тима за ревитализацију КНИА и историчар књижевности Татјана Корићанац, која је више од 30 година била руководилац Спомен-музеја Иве Андрића у саставу Музеја града Београда.
Аутори поставке су историчарка књижевности Татјана Корићанац и руководилац Стручног тима за ревитализацију КНИА др Владимир Рогановић.
„Шта је нама данас Андрић? Свакако велики писац, умјетник чије је дјело живо и животно актуелно и надахњујуће. Његова се дјела доштампавају, читају, тумаче. Умјетник који је градио мостове међу народима, међу људима. Мостове који постојано стоје као ћуприја на Дрини и као мост на Жепи. Све је ово добро знано. Оно што је нама подједнако важно јесте да су Андрић и његова кућа један снажни симбол - симбол да све можемо и да ништа није немогуће” казао је Владимир Рогановић.
Он је подсјетио да је Андрић спојио добру управу и племениту вјештину.
„Оне су пружиле руку једна другој и настала је ова красна кућа која је радост и дика сваког Новљанина и сваког поштоваоца Андрићевог дјела”, закључио је Рогановић.