grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Министри Спајић и Милатовић подржали иницијативу предсједника Катића за укидање путарине на путу Мељине-Петијевићи

NSLposjeta TrebinjuМинистри финансија и социјалног старања и економског развоја у Влади Црне Горе, Милојко Спајић и Јаков Милатовић, и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, боравили су данас у радној посјети Граду Требиње, гдје је одржан састанак са министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташом Кошарацем и градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

Министарство финансија и социјалног старања Владе Црне Горе прихватило је иницијативу предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића за укидање путарине на путу Мељине-Петијевићи и кренуло у разговоре у правцу њене реализације, саопштио је министар Спајић након састанка.
"Захвалан сам на директним разговорима и што можемо да причамо о конкретним темама које нису оптерећивале али су биле уско грло наших односа. Једна од тих тема се односи на преговоре за откуп концесионог уговора за пут између Херцег Новог и Требиња, коју је иницирао и презентовао Влади Црне Горе предсједник Општине Херцег Нови. Влада Црне Горе, односно Министарство финансија и социјалног старања је прихватило иницијативу и већ смо кренули у разговоре о реализацији тог откупа дионице пута. Надамо се да ће се такви пројекти наставити у будућности и да ћемо интезивирати сарадњу између наше двије земље", казао је министар финансија Милојко Спајић.
“Такође је договорено и да одређени гранични прелази између наше двије земље буду интегрисани односно да људи умјесто два пута стају једном. У том смислу је врло важна иницијатива која је дошла из Херцег Новог да Влада Црне Горе откупи концесиону накнаду како би олакшала односно избрисала плаћање путарине на путном правцу између Требиња и Новог", поручио је министар економског развоја Јаков Милатовић.
„Ово је важан састанак у наставку билатералних односа и очекујем да ће у наредном периоду бити врло конструктивних разговора на реалацији руководства Републике Српске и Владе Црне Горе“, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.
Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, казао је да га посебно радује чињеница да је у фокусу пажње данас било укидање путарине између Требиња и Херцег Новог.
„Нажалост до сада није било расположења од стране претходне Владе да се ово питање ријеши, али сада сам оптимиста да ћемо доћи до рјешења јер Херцег Нови и Требиње имају јако добру сарадњу по бројним питањима и она ће се наставити у наредном периоду“, казао је Катић.
Овај састанак дио је прве регионалне посјете министара, која има за циљ промоцију и отварање туризма Црне Горе. Туристи из земаља региона су у 2019. години остварили више од 5.3 милиона ноћења, или скоро 40% укупних ноћења у Црној Гори. Од тога туристи из БиХ биљеже преко милион ноћења.
“Желим ову прилику да искористим да позовем туристе из БиХ да ове године дођу у што већем броју на море у Црну Гору. Границе између наше двије земље, као што знате, су тренутно отворене за слободан проток људи и роба. Туристи из БиХ су јако важни за цјелокупну туристичку активност у Црној Гори, а и пуно боља епидемиолошка ситуација у нашој земљи погодује њиховом доласку, те с тога упућујем и снажан апел туристима из БиХ да дођу, посјете и проведу љето у ЦГ”, казао је министар Милатовић.
Додао је да је БиХ важно тржиште за Црну Гору и туристи из ове земље остварују 10% укупног броја ноћења у Црној Гори, те посебно издвојио њихов значај за издаваоце приватног смјештаја.
Како је саопштено, Влада Црне Горе имала је обиман програм помоћи туристичкој привреди у току првог кватала 2021. године и тај тренд ће се наставити у наредном периоду када се очекује други сет мјера.
„Црна Гора наставља подршку свом туризму како би се та привреда што прије вратила на ниво који је имала током 2019. године. Такође, напомињем да је циљ да свако ко жели да љетује у Црну Гору ове године може да нас посјети без проблема, уз испоштоване здравствене услове. Желимо и радимо на томе да свако ко дође у Црну Гору врати се из ње здрав. А на то подсјећа и наш мото ове године: И здравље и економија!“, закључио је Милатовић.
Састанак је даље текао у размјени актуелних тема и дешавања: промјена власти, епидемија корона вируса, процес имунизације, пад економије и путна инфраструктура биле су само неке од многих којима су се саговорници бавили.
У контексту унапрјеђења економске, тј. трговачке сарадње министар Милатовић је истакао активности на олакшању промета и људи и роба између ове двије земље и у том смислу обећао да ће се послови са црногорске стране знатно убрзати, а да исти договор важи и од стране БиХ и Републике Спрске. Поред економске сарадње, министар је акценат ставио на унапријеђење даље сарадње у области туризма, екологије, путне инфраструктуре, као и на процес приступања ЕУ ове двије земље.
Ови састанци треба да доведу до оснаживања регионалне сарадње, а квалитетни међудржавни односи треба да буду праћени интензивнијом економском сарадњом, што је важна димензија цјелокупне европске агенде региона. Један од кључних значаја за ублажавање непосредних поремећаја узрокованих пандемијом и за што бржи опоравак привреде једним дијелом огледа се у олакшању међусобног протока роба и људи, саопштено је из Министарства економског развоја након посјете.