grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Коначно ријешен дугогодишњи проблем: Укида се путарина на путу Мељине-Петијевићи, Министарство плаћа инвеститору четири милиона еура

00petijevicmeljineМинистар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић потписао је данас са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем и инвеститором Универзал Монте д.о.о.

Споразум о раскиду Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине-Петијевићи, саопштено је из Министарства финансија и социјалног старања.
"Ово је невјероватан успјех ове Владе, потписани Споразум је од немјерљивог значаја за грађане Херцег Новог, али и за црногорски туризам, имајући у виду да су туристи из Босне и Херцеговине, прије избијања пандемије, остваривали преко милион ноћења у Црној Гори. Влада је данас још једном доказала да је чврсто опредијељена за рјешавање проблема који, годинама уназад, штете црногорској привреди и грађанима", истакао је Спајић.
У саопштењу се додаје да је Влада Црне Горе у априлу прихватила иницијативу Општине Херцег Нови за укидање наплате путарине на дионици пута Мељине-Петијевићи и почела преговоре са концесионаром Универзал Монте д.о.о.
"У рекордном року, од непуних мјесец дана, постигнут је договор са концесионаром и данас је потписан Споразум који омогућава трајно уклањање наплатне рампе", наводи се у саопштењу.
01petijevicmeljineПредсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је рекао да је ово велики дан за све грађане Херцег Новог и цијеле Црне Горе.
"Драго нам је што је ова Влада препознала проблем и одлучила да га ријеши, јер су сва наша обраћања претходним Владама остала без резултата. Ово је био једини магистрални пут у региону на ком се наплаћивала путарина", нагласио је Катић.
Из Министарства финансија и социјалног старања су рекли да је Споразумом о раскиду Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ - узми, изгради, користи и врати) пута Мељине-Петијевићи предвиђено да Министарство финансија и социјалног старања инвеститору исплати накнаду у износу од четири милиона еура, најкасније до 31.01.2022. године, док ће наплата путарине бити укинута већ током идуће седмице.
"Исти Споразум обавезује инвеститора да о свом трошку заврши започету санацију дијела пута, најкасније до августа ове године. Такође, предвиђено је и ангажовање ревизорске куће која ће потврдити стање кредитних обавеза инвеститора, а које износи 4.602.150 еура. Претходне Владе, упркос бројним иницијативама Општине Херцег Нови, али и грађана, годинама уназад нису покушавале да ријеше ово питање. Ова Влада је, данашњим потписивањем Споразума, стала на страну грађана и ријешила још један од многобројних затечених проблема, који су наслијеђени од претходе власти", закључује се у саопштењу.
Подсјетићемо и да Новљани и Требињици, као и стотине хиљада других путника,  већ дванаест година плаћају путарину на путу Мељине-Петијевићи. Потписивањем овог Споразума стављена је тачка на вишегодишње питање које је оптерећивало наш град.