grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Пројекат FORTITUDE: Радионица о управљању културном баштином

nas28052021

Представница Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови учествовала је на дводневној радионици о управљању дестинацијама “Насљеђе и интерпретација”, одржаној у оквиру ЕУ пројекта Fortitude, на којем је Општина Херцег Нови партнер.

Главни циљ радионице био је унапријеђење модела управљања туристичком дестинацијом, побољшање искустава посјетилаца, постизање вишег нивоа туристичке атракције дестинације, као и подизање нивоа знања о маркетингу и валоризацији културне баштине.

Предавачи су били стручњаци из области културне баштине за утврђења, из Европске федерације  утврђених  градова (EFFORTS) из Брисела, асоцијације које окупља више од 200 чланова, а међу којима је и наша општина. Размјена стручних знања и вјештина, јачање сарадње и истицање значаја фортификационог насљеђа као значајног предуслова за друштвени, економски и просторни развој, основне су смјернице рада ове асоцијације. Радионица је организована од стране Општине Бар која је такође партнер на пројекту Fortitude, уз подршку водећег партнера ЈУ Тврђава културе Шибеник и Европске федерације утврђених градова (EFFORTS).

-Кроз пројекат Fortitude тврђава Форте Маре ће добити низ нових садржаја у унутрашњости што укључује нова технолошка и просторна рјешења у сувенирници и Инфо-пулту тврђаве, изложбене поставке у дијелу подземних простора тврђаве, као и модерну мобилну опрему за реализацију програма на отвореној сцени, поручили су из Канцеларије за међународну сарадњу.

Пројекат FORTITUDE (Историјске тврђаве које интензивирају прекогранични развој туризма) финансира програм Interreg IPA CBC Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора, водећи партнер је ЈУ Тврђава културе Шибеник док су партнери на пројекту поред наше општине и градови Бања Лука и Карловац и општина Бар. Укупна вриједност пројекта је 1.618.438,72 €, а вриједност буџета Општине Херцег Нови је 373,273.02 €.