grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Полагањем вијенаца обиљежен 13. јул: Слободарски дух нашег народа нико и никада не може угушити

NSL130721Полагањем цвијећа и вијенаца на споменик Безметковић на Савини и споменик Мићу Вавићу на Крушевицама, представници Општине Херцег Нови и СУБНОР 1941-1945 обиљежили су 13. јул,  Дан устанка народа Црне Горе у Другом свјетском рату и Дан државности када је на овај датум 1878. на Берлинском конгресу наша земља призната као независна држава.

Свечаности на Савини присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, конзул Републике Србије у Херцег Новом  Зоран Дојчиновић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије Мићо Роговић, посланица у Скупштини Црне Горе др Тамара Вујовић, представници партија заступљених у локалном парламенту, као и потомци бораца погинулих у Другом свјетском рату.
130701

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић положио је вијенац на споменик на Крушевицама на споменик Мићу Вавићу, по којем и улица на Топлој носи његово име.
-Окупили смо се да одамо почаст стварним херојима, људима који су 13. јула одлучили да бране оно што су, да њихова дјеца и њихови потомци не буду робови. Без обзира на идеолошке разлике, они су се заједно и сложно, како треба да буде, дигли против окупатора и показали још једном да у нашем народу не може да се угуши слободарски дух.Сви борци и сви они који су их помагали 13. јула су истински хероји, они су нам омогућили да живимо слободно, а на нама је да чувамо ту слободу, да одбранимо наш идентитет сваки пут када је угрожен, поручио је Отовић.

 У име организатора , СУБНОР-а  1941-1945, код споменика Безметковић на Савини говорио је најстарији члан др Ђуро Мусић,  који је истакао да пали борци припадају бесмртној генерацији бораца Орјенског батаљона и других јединица  народноослободилачке борбе.

130702

Он је говорио о почецима народноослободилачког рата и значају 13. јула у новијој историји Црне Горе. Подсјетио је на Петровданску скупштину 12. јула 1941. након чега је дан послије народ Црне Горе дао одговор дижући 13. јула устанак, „разбијајући све фашистиче илузије“. Др Мусић је посебно акцентовао значај и допринос народа Боке которске у организовању устанка.
Значајну улогу, како је рекао, имао је Орјенски батаљон који је успио да сачува свако село у залеђу Херцег Новог и Рисна све до Грахова и онемогући непријатељу да изврши продор ка Никшићу. У бици 7. децембра 1941. на Јереминијом брду поражени су италијански војници, а тада је рањен први командант Орјенског батаљона Мирко Матковић. Мусић је нагласио да историчари још нису одговорили, али да им је дужност и обавеза да дају суд како је дошло до расформирања Орјенског батаљона у Сланом код Требиња и какве је то имало посљедице за ослободилачку борбу народа овог краја.

130707

Најстарији члан борачке организације осврнуо се и на догађаје од 21. јануара 1943. Године, када су на Подима погинули Никола Ђурковић, Саво Илић, Стјепо Шаренац и Дашо Павичић.
-Ви који почивате на овом светом мјесту остаћете у сјећању ваших породица, бораца али и свих будућих генерација. Сјећаћемо се ваших жртава, јер нисте жалили своје животе борећи се за слободу свог народа и краја. Остајете као звијезда водиља како треба вољети своју земљу и родни крај – поручио је др Мусић.