grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Реконструисана трафостаница “Кумбор” пуштена у погон

Nas23072021aaaa

Црногорски електродистрибутивни систем је пуштањем у погон реконструисане трафостанице 35/10kV “Кумбор”, успјешно окончао пројекат за чију реализацију је издвојено око милион и 800 хиљада еура. Реализацијом ове инвестиције омогућено је значајно побољшање квалитета и стабилности у напајању за око 2.800 корисника на туристички изузетно атрактивном подручју: Ђеновића, Кумбора, Змијица, Кишића и дијела Зеленике.

Подручје херцегновске општине напајају електричном енергијом седам трафостаница напонског нивоа 35/10kV (“Баошићи”, “Клинци”, “Игало”, Херцег Нови”, “Топла”, “Бијела” и “Кумбор”), као и трафостаница 110/35kV “Херцег Нови”. Реконструкцијом “Кумбора” квалитет и поузданост у напајању електричном енергијом подигнута је на значајно виши ниво, а омогућена је и релаксација комплетног система нарочито у периоду љетњег оптерећења. Ова инвестиција је неопходан инфраструктурни предуслов за валоризацију подручја Кумбора, које је препознато као престижна туристичка локација, нарочито након градње ризорта Порто Нови. Такође, реконструкцијом “Кумбора” створени су предуслови и за даљи развој мреже и прикључење нових корисника.

Пројекат је подразумијевао грађевинску реконструкцију постојећег објекта трафостанице, замјену комплетног 35kV и 10kV постројења, као и уградњу трансформатора (35/10kV 2 x 12,5MVA). Извођач радова је компанија Елецтро Теам ДОО Из Будве, са подуговарачима Еквидистанца ДОО из Бара и Еуропројект ДОО из Подгорице.

„ЦЕДИС је успјешна компанија која развија и инвестира значајна средства у своју инфраструктуру и успијева да прати у стопу развојне планове црногорске привреде. Трафостаница Кумбор је изузетно важан објекат и у значајној мјери ће допринијети сигурности и релаксацији система, наричито у љетњем периоду. У херцегновску електродистрибутвну мрежу и објекте уложено је преко 4,4 милиона еура током протекле четири године, од чега око милион и 800 хиљада еура у Пројекат уградње електронских бројила на даљинско управљање. До краја 2020. године кроз Пројекат ревитализације средњенапоснске и нисконапонске мреже, на подручју ове општине уложено је преко 617 хљада еура, док се ове године радило на далеководу “Травунија”, као и на ревитализацији далековода “Хотел Парк”, са којег са напаја око 600 мјерних мјеста на подручју од Каменара до Ђурића. Наставићемо овим темпом јер наш приоритет је беспрекорно најапање електричном енергијом и задовољни корисници електродистибутивног система“, казао је извршни директор, Владимир Чађеновић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови, је нагласио да је објекат пуштен у рад у право вријеме, односно у периоду када је због великог броја туриста стабилно напајање електричном енергијом од изузетне важности и додао и да се на овај начин не подиже само ниво квалитета услуге за туристе и госте Херцег Новог, већ и за локално становништво, чиме се обезбјеђује бољи животни стандард.

„Морам истаћи задовољство активностима ЦЕДИС-а у Херцег Новом и сарадњом коју смо имали током последњих неколико мјесеци. О напретку свих нас као друштва не можемо говорити ако немамо ријешена основна питања, попут водоснабдијевања или напајања електричном енергијом. Вјерујем да ћемо и у наредном периоду једни другима бити снажна подршка, не само у циљу побољшања електродистрибутивног система, већ и утицаја на наше грађане и животни стандард. Скоро 3000 наших суграђана сада има знатно квалитетније и стабилније напајање електричном енергијом и сигуран сам да ћемо и у наредном периоду видјети још значајних инвестиција од стране ЦЕДИС-а у Херцег Новом, казао је Катић.

Осим Кумбора, на нивоу примарне мреже у току су и активности на реализацији пројеката изградње трафостаница 35/10kV “Веље Брдо” и “Дукло”, као и реконструкција 10kV постројења у подгоричкој ТС 35/10kV “Центар”. За реализацију наведених инвестиција издвојено је око пет милиона еура. ЦЕДИС паралелно реализује и завршне активности у склопу друге године пројеката ревитализације средњенапонске и нисконапонске мреже на руралном подручју широм Црне Горе. Вриједност уговорених радова на пројектима ревитализације износи око 26 милиона еура. У припреми је и вишемилионски пројекат имплементације СЦАДА система за даљински надзор и управљање дистрибутивном мрежом, као и ИИИ проширена фаза Пројекта уградње електронских бројила на даљинско управљање.