Sportski centar teniski tereni 696x392У оквиру првог позива за пројекте Interreg IPA VI-А програма Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2021-2027, Општини Херцег-Нови  као партнеру на пројекту одобрен је пројекат под називом ,,Sport Facilities Green Energy- Sinergy’’. Партнери на пројекту су Град Тузла, Јавна установа за управљање спортским објектима Града Вуковара “Спортски објекти Вуковар”, Општина Херцег-Нови и Центар за екологију и енергију из Тузле.

Пројекат је пријављен и одобрен у оквиру првог позива за достављање пројектних предлога на програму прекограничне сарадње између Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Пројекат је пријављен у оквиру приоритетне осе  2 - Зелена улагања у заштиту животне средине и ефикасно управљање ризицима и специфичног циља РСО2.1 - Промовисање енергетске ефикасности и смањење емисије гасова стаклене баште.

Кроз пројекат је планирана уградња нове савремене Лед расвјете у СЦ Игало, са циљем постизања енергетске ефикасности и смањења потрошње  електричне енергије, поручују из Канцеларије за међународну сарадњу.

Реализацијом  овог пројекта  постиже се  укупна уштеда електричне снаге спортске расвјете на нивоу цијелог објекта од 56,08% у односу на постојеће рјешење. Осим бољих техничких карактеристика спортске расвјете (квалитетније освјетљење терена, виши ниво хоризонталне осветљености и освијетљености у правцу камере, боље равномјерност освијетљености, елиминисања флицкер ефекта, неограничене могућности софтверског креирања режима рада), пројектовано рјешење обезбјеђује дужи животни вијек свјетиљки и смањене губитке елекричне енергије приликом експлоатације, што, уз основно смањење потрошње електричне енергије, представља значајно побољшање енергетске ефикасности, тј. обезбјеђује ефикасније коришћење енергије и остварује позитиван утицај на животну средину смањењем емисија CO2.

Сврха пројекта је модернизација спортске расвјете у спортској дворани Спортског центра Игало у складу са међународним прописима и стандардима, а у циљу побољшања енергетске ефикасности и уштеде електричне енергије. Пројектом је предвиђена демонтажа постојеће спортске расвјете дворане, која је у функцији од 2007. године и инсталација модерне расвјете са ЛЕД изворима свјетлости и напредним могућностима управљања и комуникације. Нови систем расвјете омогућава освјетљење дворане у свим потребним режимима рада (одржавање, тренинг, такмичења без ТВ преноса и такмичења са ТВ преносима), у складу са актуелним нормама и стандардима спортске расвјете. Укупна вриједност пројеката је 1.903.659,42 еура.