grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У Херцег Новом обиљежена Европска недеља мобилности

  • недеља, 18 септембар 2016 15:31
Evropska nedelja mobilnosti0Бициклистичком вожњом од Игала до Каменог, а потом и новом стазом у том селу, данас је у нашем граду обиљежена Европска недеља мобилности.

На старту у Игалу окупио се велики број бициклиста: чланови херцегновског Триатлон клуба, представници невладине организације "Бицикло.ме" и бројни рекреативци. Међу њима су били и директорица Туристичке организације Херцег Нови Бојана Благојевић, директор Агенције за развој и заштиту Орјена Жељко Старчевић и директор Агенције за изградњу и развој града Никша Гргуревић.

Бициклисти су већ данас имали прилику да искусе вожњу новом стазом у селу Камено, са које се пружа предиван поглед на залив. Уређење стазе је у завршној фази и ускоро ће бити и званично отворена.

Управо пројекат уређења пјешачког пута и дијела старог колског пута у бициклистичко-пјешачку стазу на најбољи начин осликава поруку Европске недеље мобилности - да треба уводити и промовисати мјере одрживог саобраћаја и понудити алтернативе употреби аутомобила.

Уређење стазе реализује се кроз пројекат "Удахнимо живот залеђу-село Камено", за који је Туристичка организација Херцег Нови добила подршку Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Црној Гори. Партнери на пројекту су општинска Агенција за развој и заштиту Орјена, Агенција за изградњу и развој града и Мјесна заједница Камено-Жлијеби.

"Чула сам да је Камено посебно село, са дугом и богатом историјом, а да његови становници и даље његују традицију својих предака. Стаза ће пружити туристима потпуно ново искуство у Херцег Новом -  да док возе бицикло или шетају уживају у прекрасном амбијенту, одморе на видиковцима са прелијепим погледом, испробају домаћу храну. Ово је најбољи начин да се допринесе развоју локалне економије, као и један од примјера како можемо одговорити на овогодишњи мото кампање Европске недеље мобилности "Паметна мобилност - јака економија", рекла је Ана Пајевић Тошић из Канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) .

Она је казала да су у УНДП задовољни што могу подржати иницијативе попут ове у Херцег Новом.

"Диверзификација туристичке понуде, развој бициклистичких и пјешачких стаза, повезивање залеђа са центром града, подстицање становништва да не напушта своје домове у селима и оснаживање локалне економије прави су начини да се очува прекрасна природа ове лијепе земље", поручила је Пајевић Тошић. 

УНДП је од ове године национални координатор кампање обиљежавања Европске недеље мобилности, која се реализује у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Црној Гори, уз подршку ЕУ Инфо центра, Министарства одрживог развоја и туризма, Министарства економије, црногорских општина и невладиних организација.