grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одобрен пројекат у којем је партнер Општина Херцег Нови: „Пут грађана у огледалу историје“

Europe-for-citizens-logoОпштина Херцег Нови партнер је пројекту „Пут грађана у огледалу историје“, који је одабран у оквиру програма „Европа за грађане“.

Носилац пројекта је Јавна установа „Дом умјетности и образовања“ из литванског Вилниуса, а партнери су, поред нашег града, образовна асоцијација „ИНСИГНАРЕ - Ассоциацао де Енсино е Формацао“ из Португала, Мађарско удружење за регионални идентитет (МИРЕ) и литванске основне школе „Миликониų“ и „Криукų“. Укупна вриједност пројекта је 120.000 еура.
Циљ пројекта је да се подстакне дијалог између различитих генерација, како би се показао значај права и слобода зајамчених у Европској унији, и то кроз поређење начина живота и слобода у Унији и бившим, репресивним системима.
Како објашњавају из Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови, у оквиру пројекта ће се говорити о људским правима и слободама у прошлости - кроз свједочења старијих учесника, о будуц́ности - кроз ставове и пројекције млађих, као и о правима и слободама које сада гарантује Европска унија, у шта ће се укључивати и експерти за ту област.
Планирано је организовање форума о наведеним темама, продукција кратког филма, као и јавне манифестације у све четири партнерске земље.