grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Пројекат „Четири херцегновска извора“: Градски извори отргнути од заборава

P5210074
Завршена је реализација прве фазе пројекта “Четири херцегновска извора“, у оквиру које су на древним херцегновским изворима Карача, Форте маре, Тинтурија и Топла постављене туристичко-информативне табле на нашем и енглеском језику.

Такође, монтиране су дрвене клупе на Карачи и Форте маре и обновљен стари натпис „Извор Топла“ и камена оплата пижула.

Инфо-табле осим текста и карте посједују у доњем десном углу QР код, преко којега ће за неколико дана корисници паметних телефона моћи отворити интернет страницу Туристичке организације Херцег Нови. На њој ће наћи додатне информације о овим и још неколико извора ван града, са занимљивим историјским причама које их повезују.

- Идеја цијелог пројекта је била отргнути од заборава градске изворе који више немају некадашњу, утилитарну улогу, али посједују значај историјских мјеста која као таква треба да буду препозната и туристички валоризована. На овај начин доприносимо очувању свјести о вриједности ових микро-локалитета. Осим тога, чинимо корак напријед у дивезификацији туристичког производа, који мора бити далеко више од медитеранског сунца и топлог мора, објашњава руководилац Агенције за развој и заштиту Орјена Жељко Старчевић.

За прву фазу реализације пројекта уређења четири херцегновска извора издвојено је нешто преко 1.200 еура.

Већ је у плану друга фаза, у којој је планирана ревитализација извора Тинтурија, чије окружење треба да буде у складу са његовим историјским и културним значајем, што данас нажалост није случај. Реализација би требало да почне на јесен.

- Носилац посла уређења извора је Агенција за развој и заштиту Орјена, чиме смо „ускочили“ у градске просторе као тренутна испомоћ, али цијели пројекат је резултат тимског рада у којем су активно учествовали: Секретаријат за друштвене дјелатности и екологију Општине Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови, Агенција за изградњу и развој града, Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ и предузеће “Комунално-стамбено“. Драгоцјене информације добили смо и од архитеката Вука Чвора и Бориса Илијанића, те се овом приликом свима захваљујемо на успјешној сарадњи – поручују из Агенције.