grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Градски музеј: Рестаурирана 184 године стара икона Светог Томе

Sv Toma2Послије дугогодишњег чамљења у депоу изванредна и вриједна икона Светог Апостола Томе из 1833. године коначно је прикључена изложбеној збирци икона Градског музеја „Мирко Комненовић“, обавјештавају из те јавне установе.

Аутор иконе је Христофор Рафаиловић из Рисна, припадник чувене иконописачке школе Рафаиловић и Димитријевић која је кроз пет генерација дала 11 сликара, од краја XВИИ до друге половине XИX вијека.

Давних педесетих година икона је откупљена од Максима Рашовића из Херцег Новог, а под заштиту као културно добро стављена је 1962 године.

У недавном поступку ревалоризације културне баштине Црне Горе предложено је да се икона категоризује као добро од националног значаја.

Икона је рађена на дрвету,димензија 44x 51x2 цм и била је у изузетно лошем стању.

Sv Toma

На њој је представљен Свети Тома како сједи на пријестолу са књигом у руци. У угловима су исликана четири Јеванђелиста: Јован, Матеј, Лука и Марко. Изнад Светог Томе налази се сцена крунисања Богородице гдје Исус са једне, а Бог са друге стране држе у руци круну и полажу је Богородици на главу. Лијево од Светог Томе налази се фигура Јована Крститеља, а десно Свети Сава.

Изванредну рестаурацију је за рекордно вријеме извео запосленик Градског музеја - виши ликовни рестауратор и конзерватор Александар Вукасовић, па је икона засјала у пуном сјају и тиме умногоме обогатила респектабилну збирку Градског музеја.

Већ за десетак дана, када буде завшена реконструкција крова Градског музеја, икона ће бити доступна посјетиоцима.