NAsAKt31082023

НВО Маре Маре у партнерству са Црвеним крстом Херцег-Нови организовала је микро пројекат „Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Новог кроз едукативне радионице" који је трајао 10 мјесеци. Главни циљ пројекта био је промовисати инклузију старијих особа и особа са инвалидитетом кроз едукативне радионице кувања џемова. Радионице су организоване као пут ка јачању њихових вјештина, социјализацији и стварању осјећаја припадности заједници.

Радионице кувања џемова су одржаване једном седмично. Учеснице радионица користиле су различите врсте воћа попут дуња, наранчи, кивија, јабука, крушака, јагода и кајсија. Овај разнолики избор воћа омогућио је учесницима да науче припремити различите врсте џемова и упознају се с различитим техникама припреме.

akt31072023„У пројекту је активно учествовало 30 особа старије животне доби и особа с инвалидитетом. Кроз радионице, они су имали прилику заједно радити, размијењивати искуства и дружити се, што је допринијело осјећају заједништва и повезаности међу њима. За успјешну реализацију пројекта, ангажирали смо и 6 волонтера који су пружали подршку током организације радионица, помагали у припреми материјала и воћа те асистирали у раду с учесницима”, истиче координаторка пројекта Дубравка Раичевић. 

Кроз 32 радионице кувања џемова, учесници су стекли нове вјештине у припреми џемова, али су такођер имали прилику побољшати своје социјалне вјештине кроз тимски рад и сарадњу. Осјећај постигнућа и задовољство резултирали су повећаном самопоуздању међу учесницима.

Захваљујући ентузијазму и труду учесника, на радионицама је произведено преко 250 тегли џема. Ови џемови не само да представљају конкретне производе пројекта, већ су и симбол заједничког рада и труда који су уложили учесници и волонтери.

Пројект „Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег- Новог кроз едукативне радионице" био је успјешан у свом циљу промовисања инклузије и оснаживања рањивих скупина кроз едукацију и дружење. Пројект је остварио позитиван утјецај на животе учесника и пружио им вриједно искуство социјалне инклузије.

Пројекат ,,Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Нови кроз едукативне радионице“ који је подржан у оквиру пројекта ,,Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа” имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (АДА) и Аустријског Црвеног крста.