Sporazum NSLПредсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и начелник Општине Фоча, Милан Вукадиновић потписали су данас Споразум о сарадњи и братимљењу два града.

Како је истакнуто, партнерство ће се заснивати на повезивању у области здравственог и одрживог туризма, запошљавања, образовања и омладинске политике, те унапријеђења културне понуде и развоја општина као фестивалских дестинација.
Свечаности је присуствовао амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић. Делегацију Општине Фоча чинили су, поред начелника: предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић, замјеница начелника Весна Рашевић и декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић. Потписивању које је уприличено у Дворани Парк присуствовали су и одборници херцегновског парламента, руководиоци градских органа, служби и предузећа, као и директор Института Игало, др Саво Марић, директорица Болнице Мељине, др Оливера Елез и директор Дома здравља Херцег Нови, др Горан Комар.
„Од данас, Херцег Нови и Фоча су братски градови. Ми ово побратимство сматрамо чашћу и привилегијом – оно је потврда пријатељства које траје годинама и јаких веза међу људима, као и обећање да ћемо се међусобно помагати и снажити, ради боље будућности за оба наша града и све грађане“, поручио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Иницијатива за братимљење стигла је из Фоче у Херцег Нови крајем прошле године, након чега су одлуке о томе усвојене у парламентима обје општине.
„Радује ме што Херцег Нови наставља да шири мрежу пријатеља и побратима – на листи су већ на десетине градова из цијелог свијета, од нашег региона па све до Кине, а од данас је међу њима и Фоча. Искрено вјерујем да су та пријатељства наше велико богатство, јер је прекогранична сарадња важан инструмент развоја, прилика да ријешимо проблеме које дијелимо, да подстакнемо друштвени и економски развој, као и да ширимо идеје и вриједности слоге, солидарности и сарадње, увјерени да нам је будућност заједничка“, истакао је Катић.
Говорећи о областима и правцима сарадње, он је истакао да ће побратимски градови радити на јачању веза међу локалним управама, установама, предузећима, организацијама и појединцима.
„Медицински факултет у Фочи комплементаран је са кадровским потребама Института „Др Симо Милошевић“ и Болнице Мељине. Сувишно је говорити о условљености која постоји између здравства и образовања потребног медицинског кадра. Намјера нас, као градских управа, је да повежемо стручњаке из ових установа, како би заједнички дефинисали моделе партнерства који ће бити на обострану корист“, рекао је Катић.
Додао је да су значајни потенцијали за размјену позитивних пракси препознати у областима туризма, одрживог развоја паркова природе, организације фестивала и манифестација културе, те изразио наду да ће очекивања и жеље потписника Споразума ускоро постати конкретни планови и активности.
„Градови Херцег Нови и Фоча су, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити јер су били столишта херцега од Светога Саве Стефана Вукчића Косаче. На подручју наше општине и околине је немали број остатака тврђава из његовог доба, а важно је напоменути да је тадашња Хотча била на важном путу Дубровник - Ниш - Цариград и путу од Дубровника ка области Босне и Соли. Веза која је тада рођена одзвања вијековима и силе прилика и неприлика нису је нарушиле, а данас с овог мјеста поручујем да ће наша сарадња бити вјечна и остати неизбрисива“, поручио је начелник Општине Фоча, Милан Вукадиновић. 

Он је истакао да је братимљење „круна вишедеценијске братске сарадње“ двије општине, подсјећајући да је Херцег Нови био омиљено одредиште грађана Фоче почетком деведесетих година прошлог вијека, те истичући да у овом бокешком граду постоји јака фочанска дијаспора.
„Туризам је можда једна од кључних ријечи наше међуопштинске сарадње. "Ви нама море, ми вама ријеке и планине" био би мото размјене искустава у овој бранши. Знамо шта је Бококоторски залив и какве потенцијале пружа. Нема Фочака који није посјетио овај крај на некој од својих екскурзија, а и данас фочанска дјеца и одрасли Фочаци као једну од најпожељнијих локација бирају ваш град“, рекао је Вукадиновић.
Како је додао, полазна тачка за партнерство двије општине биће чињеница да обје имају природно богатство и значајно културно-историјско насљеђе, те да су уисмјерене на привредни развој и подизање нивоа културне понуде.
„Оно на што смо посебно поносни су Богословски и Медицински факултет у Фочи. На њима студијске програме похађају и студенти из околних земаља и иностранства, што указује на чињеницу да није ријеч о само регионалним центрима, већ су се они наметнули као лидери у подручју високог образовања на мапи Балкана. Сарадњом ћемо остварити тијесну везу између нашег Медицинског факултета и Универзитетске болнице у Фочи са вашим надалеко познатим Институтом „Др Симо Милошевић“ и размјењивати искуства из области медицине“, најавио је Вукадиновић.

Споразумом о сарадњи и братимљењу је дефинисано да ће општине Херцег Нови и Фоча, у складу са принципима равноправности и заједничких интереса, остваривати различите облике размјене у економији, здравству, туризму, култури, образовању, омладинској политици, спорту и другим областима из дјелокруга надлежности локалних самоуправа, а ради циљу развоја и напретка обје стране. Одређено је да ће циљеви Спорзума бити остваривани, између осталог, кроз повезивање у области здравственог туризма и запошљавања, сарадњу туристичких организација, организовање манифестација, као и кроз подршку и партнерство у области припреме, аплицирања и имплементације прекограничних пројеката.