grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Делегација Општине Херцег Нови на IV састанку и радионици КНОТС пројекта

KNOTS Herrera del Duque OpštinaУ мјесту Херера де Дуке у Шпанији одржани су IV међународни састанак и радионица пројекта "KNOTS – Knowledge not Skepticism" (Знање не скептицизам) програма Европа за грађане.

КНОТС окупља партнере из 13 различитих држава Европе, а испред Херцег Новог пројекат спроводи општинска Канцеларија за међународну сарадњу. Присутне је у име града домаћина Херера дел Дуке поздравио градоначелник Сатурнино Алказар Вакуерицо, који је изразио велико задовољство по питању остварених ефеката КНОТС пројекта. Он је казао да је ово добар начин за даље јачање односа пријатељства и међународне сарадње између заједница свих пројектних партнера.  
Како је током састанка закључено, пројекат КНОТС учврстио је односе и сарадњу између 13 држава Европе кроз заједнички наступ и благовремену реализацију планираних пројектних активности од стране свих пројектних партнера, односно локалних самоуправа из различитих европских држава.
Размјена примјера добре праксе у вези са идентификовањем и разоткривањем лажних вијести у матичним земљама допринијеће борби против дезинформисања, порука је састанка и радионице. Свих 13 делегација искористило је прилику да говори о искуствима, мишљењима, практичним рјешењима и препорукама из локалних заједница. Посебан акценат стављен је на едукацију и исправну употребу медија, као најбољи пут да се смање ефекати лажних вијести на грађане Европе, спријече неспоразуми и ширење неистина.
Након прегледа досадашњих, успјешно реализованих пројектних активности, представници Општине Херцег Нови су са партнерима разрадили план имплементације будућих активности усмјерених на подизање свијести о значају спајања наших заједница. Циљ је да се кроз примјену Акционог плана против дезинформација, који је донијела Европска комисија, заједничким снагама спријечи ширење дезинформација.
Умрежавање градова у оквиру КНОТС пројекта започето је током фебруара 2018. године, а водећи партнер је Општина Репасхута из Мађарске. Од 2018. године одржане су три међународне радионице у различитим европским градовима: Цастиглионе ин Таверниа (Италија), Вила Нова де Цервеира (Португалија) и Иванчна Горица (Словенија).
Учешћем у овом пројекту Херцег Нови је постао дио европске мреже градова, која обухвата локалне самоуправе из Мађарске, Србије, Чешке, Пољске, Румуније, Италије, Грчке, Кипра, Малте, Њемачке, Словеније, Шпаније и Португалије.