grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Кућа Андрића – Мјесто комуникације културних вриједности

00houseandricРеконструкција куће Ива Андрића, прецизније грађевински дио радова, биће окончани до краја новембра након чега почиње друга фаза – опремање и дефинисање програмских садржаја- речено је на данашњем, трећем састанку партнера у пројекту CоCо Тоur, који је одржан у нашем граду.

Водећи партнер на пројекту је Албански развојни фонд, док су остали партнери Агенција за локалну демократију Никшић, Општина Херцег Нови, Општина Триказе (Италија), Организација Магна Грециа Маре (Италија), Општина Химара (Албанија) и придружени партнер Агенција за заштиту природних подручја (Албанија).  Организатор догађаја је Агенција за локалну демократију Никшић у партнерству са Општином Херцег Нови.
Шефица канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић подсјетила је да се пројекат финансира из претприступних фондова ЕУ, а сваки од партнера развија пројектне активности  везане за формирање тзв. еко музеја.
-Реконструкција куће Иве  Андрића је један од најзначајнијих пројеката које Општина Херцег нови спроводи, а који се реализује у складу са предвиђеном динамиком и одредбама партнерског споразума –рекла је Кордић.
Она је навела да ће грађевински радови бити завршени до краја новембра, када ће кућа Нобеловца  бити доступна  јавности а након тога слиједи опремање интерактивног простора и дефинисање програмских активности везаних за даље функционисање  Андрићеве куће.
Ендри Тета, члан тима водећег партнера задужен за техничка пројектна питања казао је да је циљ  пројекта  очување, унапријеђење и промоција природног и културног насљеђа приобалних подручја кроз развој прекогеаничног модела сарадње и мреже екомузеја примјеном паметног и одрживог туристичког менаџмента у који су укључене три земље Албанија, Италија и Црна Гора.
01houseandricПредсједник општине Стеван Катић  је истакао да је Цо.Цо. Тоур  пројекат од вишеструког значаја за наш  град јер омогућава афирмацију универзалних културних вриједности. Осим тога, он уводи различите иновативне, креативне и модерне начине преношења прича и укључивања чланова локалне заједнице у креирање нове туристичко-културне понуде.
Захваљујући пројекту Cо.Cо. Тоur, кућа Ива Андрића претвара се у мјесто комуникације културних вриједности, рекао је Катић.
–Херцег Нови има ту посебност да је у њему живио једини нобеловац са наших простора, писац Иво Андрић. Он је овај град одабрао за свој дом и једино мјесто гдје ће, за свога немирног вијека, саградити кућу. Тај објекат годинама је био занемарен, због чега се Општина током протекле двије године озбиљно посветила његовој ревитализацији и привођењу намјени. Реконструкција и оживљавање сјећања је занимљив и изазован процес. Он ће осигурати да овај објекат задржи аутентичност, а у исто вријеме постане мјесто за стварање нових вриједности и доживљаја.   Кућа Нобеловца ће бити мјесто сјећања, идеја и умјетности, подједнако занимљиво мјештанима и бројним туристима –рекао је Катић.
Додатна вриједност пројекта , како је истакао, је чињеница да он Херцег Нови и Црну Гору повезује са партнерима из Италије и Албаније, под окриљем програма Европске Уније.
-За нас, као Општину усмјерену на јачање сарадње са другим градовима и повезивање кроз пројекте, од великог је значаја бити дио ове приче-поручио  је предсједник Општине.
Кроз пројекат ЦоЦо Тоур за реконструкцију Андрићеве куће Општина Херцег Нови је обезбједила око 200 хиљада еура.