grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Древна Канли Кула – Савремени времеплов

imagess01082019Отворен је високо-технолошки Центар за посјетиоце на Канли Кули, чије је опремање дио пројекта Fortress ReInvented, у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020.

Александар Дрљевић, главни преговарач Црне Горе са Европском унијом да културна баштина и туризам чине једну од четири области које трилатерални програм за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору препознао као приоритетне за развој прекограничне области уз унапређење услуга јавног здравља и здравствене заштите али и заштиту животне средине и побољшање енергетске ефикасности. Иако видимо да не недостаје интересовања и добрих приојеката, желио бих посебно да захвалим Општини Херцег Нови и што је препознала шансу коју Европска унија пружа, не само кроз овај него и кроз остале програме европске територијалне сарадње у којима ЦГ учествује.
Симонида Кордић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу казала је да је Канли кула увијек била импозантна, лијепа и атрактивна, а сада ће захваљујући високој технологији бити неко ко призива и чува историјско наслеђе. Апострофирала је да је ово први садржај ове врсте који Херцег Нови нуди али вјерује да неће бити и последњи.
Општина Херцег Нови је безрезервно узела учешће у инвентивном осмишљавају древне Канли куле путем савремене технолошке имагинације, у намјери да се на атрактиван и квалитетан начин презентује културно-историјско богатсво нашег града, казао је отварајући Центар предсједник Општине Стеван Катић.
-Пројекат реинвенције тврђаве Канли кула, која је један од амблема нашег града, спроведен је без и најмањег нарушавања њеног архитектонског идентитета. Помјерене су само баријере времена, омогућавајући нам да проширимо искуство и визуелно доживимо бурне историјске догађаје, епохе и цивилизације о којима овај грандиозни споменик свједочи, казао је Катић.
Потом је премијерно приказан и документарни играни филм „Херцегов нови град“ којим је екранизована историја оснивања Херцег Новог, а снимљен је у оквиру реализације овог пројекта.
Драги Вујачић, аутор и режисер филма „Херцег Нови град“, у име Агенција Дигитал дуб и компаније Чиком, која је обезбједила комплетну технолошку и софтверску подршку, казао је да је настанак филма био изазов.

-Задатак, колико год је био лијеп и занимљив, морам рећи да није био нимало лак јер смо имали неколико изазова које смо морали да објединимо. Понекад су се ти изазови помало и сукобљавали, али смо срећом имали и озбиљне савјетнике. Један од изазова је био да комплетан филм уведемо у историјску бразду, историјски тунел у којем можемо да се играмо даље сценаристички. Ту нам је помогао архитекта Срђан Марловић и НВО за очување културне баштине Црне Горе и користили смо их у свим недоумицама, изазовима, да нам кажу како је тада било, каква је била мода, како су се људи одјевали, како су се борили и како је можда изгледао Херцег Нови у 16., 17. вијеку, како његов фортификациони систем и слично.
То је био историјски изазов, казао је Вујачић, а други је био да филм буде што занимљивији, што краћи јер је намјењен да, прије свега, обогати туристичку понуду Канли куле, а самим тим и града Херцег Новог.
-Надали смо се да ће филм бити још краћи, он траје 12 минута, краће није могло, мада људи мисле ако је филм дужи да је квалитетнији, али управо је обрнуто, теже је направити нешто краће и занимљивије. Надам се да смо у томе успјели. Имали смо сјајне глумце, Јова и Николу, који су нагло прешли кроз све ове вијекове, казао је на крају Вујачић захваливши се на подршци Канцеларији за међународну сарадњу и Општини Херцег Нови.
У складу са догађајем, на улазу на Канли кулу, домаћине, угледне госте и публику, дочекивали су витезови “Светог Стефана” из Херцег Новог.
Пројектом ће Херцег Нови добити и „Fortress reality window“, тачније екран преко којег ће моћи у реалном времену да се прате дешавања на другим уврђењима у градовима-партнерима: тврђавиСв. Миховила у Шибенику, Клис у истоименом граду и тврђави Врандук у Зеници.
Пројекат „Иновативни приступ и дигитални садржаји у историјским утврђењима – Fortress ReInvented“ реализује сеу оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020. Пројект-лидер је Музеј Града Шибеника, а партнери су, поред Општине Херцег Нови, Музеј Града Зјенице и Општина Клис.  Укупна вриједност пројекта за све партнере износи 1.3 милиона еура, од чега је за општину Херцег Нови опредијељено 202.609,25 еура.