grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Изванредан успјех Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови: Одобрена четири пројекта укупне вриједности близу седам милиона еура

  • сриједа, 06 новембар 2019 15:01

Nas06112019Општини Херцег-Нови одобрена су четири пројекта у оквиру Другог позива "Interreg IPA" програма прекограничне сарадње Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора. Носилац три пројекта је Општина, која је за бесповратна средства аплицирала преко Канцеларије за међународну сарадњу, а на једном је партнер Агенција за изградњу и развој Херцег Новог.

Укупна вриједност наведених пројеката је 6.767.406,96 еура, а само за Херцег Нови 1.692.713,51 еура, саопштила је на данашњој конференцији за новинаре шефица Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић.
„Изванредан успјех је постигнут, и на нивоу Црне  Горе, а рекла бих и на нивоу региона“, казала је Кордић, истичући да укупна вриједност пројеката превазилази до сада постигнуте резултате у овој области.
Општина Херцег Нови је једина локална самоуправа која је водећи партнер на неком од пројеката у Црној Гори и ово је највећи број пројеката одобрених једном субјекту у нашој земљи на оваквим програмима, рекла је Кордић. Објаснила је да је на трилатерали Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора био пријављен укупно 161 пројекат, од тога је одобрено 30, међу којима су чак четири за Херцег Нови.
Два пројекта су првопласирана на својој тематској оси - „Flood&Fire" на којем је Општина водећи партнер и „Wood Key“. Поред тога, Херцег Новом је одобрен пројекат „Fortitude“, који је наставак пројекта „Fortress ReInvented“, као и пројекат „Ћиро II“ на којем је партнер Агенција за изградњу и развој, а подршку у припреми апликације пружила је Канцеларија за међународну сарадњу.
Возило Служби заштите и спасавања, топлификација Спортског центра, опрема за Форте Маре, бике стаза трасом старе пруге
„Flood&Fire“ је пројекат који се тиче унапријеђења система заштите од поплава у прекограничном подручју Херцег Новог, Требиња и Конавала. Између осталог, кроз овај пројекат ће бити набављено високо-софистицирано ватрогасно возило и друга опрема за потребе градске Службе заштите и спасавања, што ће значајно унаприједити рад. Пројектна средства намијењена Општини Херцег Нови износе 502.289 еура, док је укупна вриједност пројекта 2.030.933 еура.
Пројекат  „Wood Key“ промовише употребу обновљивих извора енергије, односно коришћење ових извора за гријање јавних објеката. Током реализације пројекта биће  урађен комплетан систем топлификације спортске дворане у Игалу, поред тога биће одржане радионице о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије.  Укупан буџет овог пројекта је 1.157.451,69 еура, од чега Општини Херцег Нови припада 200.177,58 еура.
„Fortitude“ је пројекат усмјерен ка очувању и валоризацији културно-историјског насљеђа, превасходно фортификационих објеката у градовима партнерима, као и диверсификацију туристичке понуде. У случају Херцег Новог, на тврђави Форте Маре ће бити постављена: мобилна бина, мобилно гледалиште, мобилно платно, 3Д пројектор, модерни аудио систем, сценско освјетљење са паметном расвјетом. Такође, биће уређен и опремљен изложбени простор са одговарајућим реквизитима, као и отворена модерна сувенирница.  Укупна вриједност  пројекта „Fortitude“  је 1.651.150,80 еура, од чега је за Општину Херцег Нови опредијељено 374.109,40 еура.
Агенција за изградњу и развој Херцег Новог партнер је не пројекту „Ћиро II“, кроз који ће имати прилику да уреди, обиљежи и опреми бициклистичке стазе на потезу од Зеленике до Суторине, трасом старе жељезничке пруге. Пројекат је вриједан 1 927 871,46, а за нашу општину  опредијељено је 616 137,53 евра.
 „Ријеч је о веома вриједним садржајима који су већ дуго потребни Херцег Новом и које је било тешко набавити из редовних буџетских средстава, али са овим доприносом од 1,7 милиона еура, што је око 15% нашег просјечног буџета, и ове ствари ће бити могуће“, казала је Кордић представљајући одобрене пројекте.
Она је додала да Општина Херцег Нови има и још један пројекат, „Солар“ који је тренутно први испод црте. У овој фази ради се ревизија буџета на свим одобреним пројектима, и ако се након ње појаве нераспоређена средства она се усмјеравају на пројекте који нису прошли. Како је овај пројекат први следећи на листи, још увијек је отворена могућности да и он буде одобрен. Пројектом „Солар“ предвиђено је освјетљавање зидина Канли Куле кроз одрживе изворе енергије.
Изражавајући задовољство и понос због оствареног успјеха, Кордић се захвалила сарадницима из Канцеларије за међународну сарадњу који су учествовали у припреми пројеката: Емилији Кнежевић, Ивану Отовићу и Александри Петронијевић.
06112019aaaaРад на припреми пројеката трајао је цијелу протеклу годину, а неки су припремљени и прије расписивања самог позива. Успјех није случајан, већ резултат добро постављених пројеката, са добрим партнерима, али и репутације коју је Општина Херцег Нови стекла.
„Пројекти које смо до сада имплементирали ишли су беспрекорно, а то су ствари које се гледају, помоћу те репутације успјели смо да обезбиједимо квалитетна партнерства и квалитетну позицију када су наши пројекти оцјењивани“, испричала је Кордић, додајући да ово представља лични и професионални успјех свих чланова тима.
Резултати Другог позива "Interreg IPA" програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора  су велики подстрек за даљи рад Канцеларије за међународну сарадњу, нарочито у области припреме и спровођења ЕУ пројеката, закључила је Кордић. Услиједиће потписивање уговора са Заједничким секретаријатом који је управљачко тијело Европске уније, а наредне године се улази у имплементацију која ће трајати двије до три године, у зависности од пројектом датих рокова.