grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У Херцег Новом уграђен први лимитатор буке

nas07062019Први лимитатор буке у Црној Гори уграђен је у Херцег Новом, тачније у угоститељском објекту Пуб Гот. Уређаји за ограничавање нивоа звука новитет су на нашем тржишту, али, судећи по искуствима других туристичких земаља, неопходан су елемент у регулацији и поштовању прописа који се тичу звучног загађења.

Како је истакла начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Андрић, ради се о активностима са циљем подизања квалитета живота у граду, а као и претходних година, та служба ће вршити константне контроле и том приликом мјерити ниво буке која настаје из угоститељских објеката у вечерњим сатима. У циљу спровођења законитости заштите од буке, комунални инспектор и комунални полицајац су дужни да континуирано прате и контролишу извршење мјера и радњи које су наредили, и да увијек у редовном потупку по службеној дужности прате испуњеност услова техничке исправности и функционалности инсталираног лимитатора јачине звука.
Она је напоменула да је Закон о туризму и угоститељству донио новитете са циљем спријечавања прекорачења дозвољеног нивоа буке. Тако ће сада сваки угоститељски објекат у коме се изводи музички програм, уз употребу електроакустичних и акустичних уређаја, бити дужан да на уређају са којег се музика емитује, инсталира лимитатор јачине звука.
Андрић је напоменула да је за добијање Одобрења за извођење музичког програма, уз захтјев као један од прилога неопходно доставити и Потврду о инсталираним лимитаторима.
Како је појаснио стручни сарадник за мјерење буке у животној средини Института „Сигурност“ Бошко Перовић, од 1. маја ове године важи Правилник о граничним вриједностима буке у животној средини и о лимитаторима звука.
-Ступањем на снагу овог прописа створили су се услови за рјешавање проблема са буком, који су нарочито изражени у приморским општинама. Сада те проблеме можемо колико толико санирати и ријешити. Постоје и позитивни подзаконски прописи који регулишу дозвољени ниво буке, овог пута и унутар затвореног објекта, као и споља, казао је Перовић и додао да спољашњи звук, односно звук ван објекта, не би требало да пређе 65 децибела, сходно Закону о заштити од буке. Према правилницима о заштити на раду, граница за кафе-барове је 75 децибела.
Он појашњава да се инсталирањем лимитатора нивоа звука обезбијеђује функционалност - уколико дође до прекорачења нивоа звука, сам уређај ће вратити ниво звука на онај ниво на који је уређај баждарен.
-То значи да неће бити укидања музике и струје. Сматрам да је ово најбоље рјешење, угоститељски објекат ће моћи наставити са радом нормално, односно под оним условима које му лимитатор дозвољава, казао је Перовић.
kom pol07062019Лимитација звука се врши на основу мјерења акредитоване институције за мјерење буке, која сачињава извјештај о испуњености услова за постављање лимитатора. Овлашћени сервисер-увозник лимитатора монтира уређај на основу теренских мјерења, а Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора ставља свој службени жиг на лимитатор, који не смије бити физички повријеђен ни у једном тренутку за вријеме свог рада.
Херцег Нови је први град у Црној Гори који започиње ову праксу, а у наредним данима ће то урадити и поједини угоститељски објекти у Никшићу и Бару.
Александар Брајовић из компаније „Рез“, која увози и врши сервис Елкод лимитатора из Хрватске,  казао је да колико год да неко буде спреман да премаши дозвољени ниво буке, уређај ће увијек врати вриједност на коју је лимитиран.
-У Хрватској је идеја о постављању лимитатора озбиљно заживјела, дошло до тога да кафеџије сами траже уређаје, јер имају драконске казне, а видјели су и да су туристи задовољнији када се у малом простору не мијењу разне врсте музика. Мислим да ће већи дио црногорског приморја на добар начин ријешити проблеме са буком, казао је Брајовић.
 Он је упутио да сви заинтересовани могу контактирати компанију „Рез“, Институт “Сигурност“ или „Монтиспект“, који раде елаборате за уградњу лимитатора.
Први угоститељски објекат у нашем граду који је увео лимитатор за звук у употребу је Пуб Гот, који је у претходном периоду имао проблема због пријава грађана на јачину емитоване буке.
Власник објекта Вуксан Стаменковић напомиње да је до сада било 285 пријава, сваког пута је Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора изашла на терен, направила записник и констатовала исправно стање. Нада се да ће лимитатори помоћи у бољем и лакшем спровођењу правних аката који се тичу заштите животне средине, али и у избјегавању ситуација неоснованих пријава.
Он је сугерисао и да је приликом израде Правилника требало узети у обзир и параметре о нивоу буке у ситуацијама када у угоститељском објекту нема гостију, као и када је објекат пун, јер може доћи до тога да у вечерњим сатима жагор гостију буде гласнији од музике.  Туристичка сезона почиње, па ће наредни период показати шта и како још треба урадити како би област заштите од буке била у потпуности регулисана.