grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одржана презентација могућих локација за постављање споменика Мирку Комненовићу

nas30102020У Дворани Парк синоћ је одржана презентација могућих локација за постављање споменика Мирку Комненовићу, уз учешће заинтересованих грађана. Трочасовна расправа била је исцрпна, али и занимљива – дискусија је била прилика да се присутни информишу не само о могућим локацијама, већ и о животу и дјелу знаменитог херцегновског градоначелника, добротвора и задужбинара.

Архитекта Срђан Марловић представио је грађанима и представницима предузећа и установа чији је оснивач Општина Херцег Нови више могућих локација за постављање споменика, уз образложење која од њих и у којој мјери испуњава архитектонске, визуелне и функционалне норме.

30102020MKПредложене локације су: на Топлој (између Новљанке, степеништа ка школи и продавнице и кафеа); проширење код Куће Ива Андрића или у склопу саме зграде Музеја; локација испред сале за вјенчања, на мјесту гдје се налази табла са мапом Херцег Новог или испред зграде Општине Херцег Нови, односно на тргу који ће се налазити испред зграде по завршетку изградње подземне гараже; локације у тангентној зони Парка Боке; локација на скретању ка Шкверу код бисте Бранка Ћопића; локација код Фото Жарета; локација код зграде Борова; локација Градске пијаце и локација на позицији Трга Херцег Стефана.

Такође, синоћња расправа је била прилика да представници градских установа и предузећа истакну разлоге и аргументе зашто је на појединим локацијама готово немогуће извести радове у склопу предложених рјешења, почевши од потребних инфраструктурних радова који би претходили радовима на постављању споменика, до неријешених имовинско-правних односа, али и цијене регулисања истих, што би био предуслов за реализацију појединих предлога локација.

Одржана расправа, као и све примједбе, предлози и повратне информације добијене од грађана биће од велике користи за доношење коначне одлуке у наредном периоду.

Подсјећамо да ће споменик херцегновском градоначелнику Мирку Комненовићу (1870-1941) бити рађен на основу идејног рјешења академског вајара Зорана Ивановића из Србије. Фигурално скулпторско дјело, којим се одаје част личности и дјелу знаменитог Новљанина, изабрано је међу седам радова који су пристигли на међународни конкурс расписан средином прошле године. Одлуку је донио стручни жири, а споменик ће израдити и поставити Општина Херцег Нови.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo