grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Срђану Марловићу награда за Павиљон Градске музике на Салону архитектуре Црне Горе

NasKultura25102020Награда за обнову Павиљона Градске музике изузетно је признање овом архитекти и конзерватору, али и Општини која је подржала и финансирала овај пројекат, те цијелом Херцег-Новом као граду који чува објекте од непроцјењиве вриједности и значајан.

Признање струке Марловић је добио од Савеза архитеката Црне Горе, који организује Црногорски салон архитектуре. Међународни жири сачињен од референтних стручњака из области архитектуре препознао је овај пројекат као најквалитетнији у периоду од 2018. до краја 2020. године.

"Ова награда, између осталог, шаље поруку Општини Херцег-Нови  да одабир сарадника који су привржени струковној етици и који нуде утемељене пројектантске иновације на овако сложеним архитектонско-конзерваторским задацима представља право рјешење, које ће донијети добре резултате који прелазе границе локалног.  Такође, ова  награда, инвеститору, Општини Херцег-Нови, даје потврду да су у овом случају били на правом путу. Она је  подстрек на који начин би у будућности могли улагати у градитељску баштину, њену одрживу употребу и мултифункцију, али и снажну подршку да на таквом путу истрају“, истакао је Марловић у интервјуу за Радио телевизију Херцег Нови.

Он се захвалио Општини Херцег-Нови на указаном повјерењу, члановима Градске музике на стрпљењу и разумијевању, а извођачу радова Славку Томићу на веома педантној изведби свега што је пројектом предвиђено.

Павиљон Градске музике подигнут је на остацима бастиона Св. Јеронима, а довршен  1919.године. Темељна обнова павиљона, обављена на стогодишњицу његовог постојања, подразумијевала је комплексну обнову, ревитализацију и афирмацију павиљона и свих његових историјских слојева.

Сложеним интервенцијама дошло се до података о изворним елементима појединих дијелова ентеријера, од којих се може издвојити расвјета од бохемијског кристала - која је сада обновљена у изворном духу из 1935. године, и тоангажовањем истог произвођача који и данас постоји.

Ово је трећа награда за архитектуру коју је Марловић заслужио за пројекте реализоване у Херцег Новом. Раније је за реконструкцију Капуцинске болнице у Старом граду награђен међународним признањима на првом Црногорском салону као и на Салону архитектуре у Београду.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo