grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Градском музеју одобрен грант Амбасаде САД за чишћење, конзервацију и рестаурацију иконографске збирке

naslovna22022021Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ добитник је гранта Америчке амбасаде за реализацију пројекта чишћења, конзервације и рестаурације збирке икона Градског музеја.

Херцегновска јавна установа је са овим пројектим аплицирала у оквиру Амбасадоровог фонда за очување културне баштине у категорији малих грантова и одобрена су јој бесповратна средства у износу од 44,463.94 америчких долара.

“Збирка икона поседује историјски, умјетнички, научни и образовни значај. Документује постојање, трајање и истрајавање локалних и других школа иконописа. Ријеч је о иконама које потичу из XVII, XVIII и XIX вијека и припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској иконописној школи Рафаиловић-Димитријевић. Византијски и поствизантијски православни иконопис, којој припадају иконе, представља заштићено културно добро”, истичу из ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Циљ пројекта је да се након спровођења конзерваторских мјера заштите над иконама, ужа и шира јавност упозна са овим јединственим културним благом, и то организовањем изложби и израдом каталога и публикација, уз подршку Америчке амбасаде у Црној Гори.

Спровођење пројекта заштите и очувања започето је 01. фебруара 2021. године и његово окончање је планирано до 01. априла 2023. године.

У циљу квалитетне реализације пројекта и примјене конзерваторских мјера заштите, Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ је са ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе закључила Уговор о пословно-стручној сарадњи, који за предмет има израду конзерваторског пројекта и спровођење конзерваторских мјера на иконама из иконографске збирке у власништву новске јавне установе.

Тим ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе из Цетиња, на челу са директорицом Биљаном Брајовић, боравио је у радној посјети Херцег Новом у циљу упознавања са почетком реализације пројекта и утврђивања стања у коме се налазе иконе.

“Посјета је била потврда успјешне дугогодишње сарадње са ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе, која ће се наставити и убудуће, на обострано задовољство”, истичу из ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Из ове јавне установе изражавају велику захвалност Америчкој амбасади у Црној Гори што је препознала значај очувања културних добара Боке Которске, која иначе обилује богатим културно-историјским наслеђем.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo