grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Његовање културе сјећања кроз подизање споменика и давање назива улицама: Спомен обиљежја у част 18 знаменитих личности Херцег Новог

Ana Zambelic PistaloХерцег Нови у наредном периоду планира постављање спомен обиљежја у част 18 знаменитих личности града, предвиђено је предлогом Програма за постављање спомен обиљежја на подручју општине за 2021. годину.

Ријеч је о давању назива улица и постављању спомен обиљежја онима који су оставили изузетан траг у животу града и тиме завриједили да трајно буду урезани у памћење Новљанки и Новљана.

Међу планираним спомен обиљежјима су спомен-биста писцу Стевану Раичковићу на Топлој и спомен плоча задужбинарима Ани и Миливоју Злоковићу на згради Основне школе „Орјенски батаљон“ у Бијелој.
Такође, предлог Програма предвиђа да многе значајне личности добију своје улице у насељима широм општине: Гордана Богојевић Ковачевић у Игалу, Лесо Павковић на Подима, Илија Кишић у Зеленици, Младен Црногорчевић, Кирил Цвјетковић, Пјер Лоти и Мирослав Шумбергер у Баошићима, Петар Желалић, Петар Шеровић, владика Симеон, Даница Попивода и Игњатије С. Злоковић у Бијелој, име Миливоја и Ане Злоковић носиће дио обале у Бијелој, у Каменарима ће улице добити др Симо Милошевић и Мато Ђурановић, а пут на Луштици биће назван према Петру Замбелићу.
Програм подизања спомен обиљежја за ову годину ће се на наредном засиједању Скупштине општине Херцег Нови наћи пред одборницима, најављује секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Како објашњава, задовољени су сви формални, законски предуслови да Програм буде усвојен у локалном парламенту. Секретаријат за културу и образовање је у протеклом периоду интензивно комуницирао са ресорним Министарством и Комисијом за постављање спомен обиљежја, те од Владе Црне Горе прибавио сагласност за давање назива улици по кошаркашици Гордани Богојевић Ковачевић и постављање спомен-бисте Стевану Раичковићу, што је било обавезно јер од њихових смрти није протекло више од 20 година.
Намјера Секретаријата је да именовање улица буде допринос културном туризму, као и упознавању ученика херцегновских школа и свих грађана са знаменитим личностима града.
„Приликом сачињавања Програма за постављање спомен обиљежја веома је било важно да се присјетимо знаменитих Новљана, да његујемо културу сјећања. Култура нису само манифестације и фестивали, већ морамо да се осврнемо на све оне људе који су у претходном периоду оставили значајан траг у култури и сјећању Новљана. Овај Програм управо је вредновао такве личности“, истиче Замбелић Пиштало.
Она подсјећа и да је по претходном Програму за постављење спомен обиљежја Херцег Нови добио спомен-плочу у част Зука Џумхура и Улицу Елизе Ломбардић, а у току је израда спомен-бисте Јефту Гојковићу и споменика Мирку Комненовићу.
„Очекујем у наредних десет до петнаест дана да ће бити постављена плоча заслужном начелнику Јефту Гојковићу. Када је ријеч о споменику Мирку Комненовићу, ми смо на квалитетан начин спровели све процедуре до сада. Споменик је у фази израде и искрено се надам се да ће ове године у Херцег Новом бити постављен споменик једном од најзначајних начелника наше Општине и великом задужбинару“, каже Замбелић Пиштало.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo