grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Отворен Сајам сувенира и еко хране: Промоција старих заната и повезивање произвођача

NAsSS22022019Стари занати, рукотворине, разноврсни домаћи производи дио су онога што можете видјети на Сајму сувенира и еко хране који је отворен у Херцег Новом, у оквиру 50. Празника мимозе. Терасу и хол хотела ”Војводина” у Игалу испунило је преко 50 излагача из региона.

“Овакве манифестације доприносе промоцији самих предузетника и добар су начин за повезивање произвођача из Црне Горе и шире”, поручила је отварајући Сајам општинска секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Сузана Мемаровић. Пожељела је добродошлицу учесницима и посјетиоцима, те да ће Сајам организован у оквиру програма 50. Празника мимозе бити мјесто на којем ће људи препознати омиљене, аутохтоне и квалитетне производе.
”На Сајму могу да се виде разне врсте рукотворина, производи од меда, наши домаћи производи, чајеви травара са планина Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, разне врсте накита, слике”, казала је организаторка Јованка Матковић. Напомиње да Сајам траје три дана, а радно вријеме ће бити од 09 до 19 сати.
Како каже, веома је задовољна одазивом излагача који су дошли из Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, а очекују и госте из Албаније.
Дио Сајма је и радионица за најмлађе, у сарадњи са Основном школом “Дашо Павичић”.
”Циљ радионице је да дјеца виде како изгледају ручни радови, шта могу својим рукама да израде и да то можда касније могу да претворе у новац. Ови људи су углавном почели бавећи се хобијем и то је прешло у неку врсту посла”, каже Матковић и истиче да је важно учити дјецу старим занатима који не смију бити заборављени. Дјеца су на Сајму видјела шта се све може израдити од маслиновог дрвета, како се ради дуборез, а током радионице ће учити како се плете, везе, израђује накит.

Један од излагача, Миладин Пивљанин из Будве, који са супругом ручно израђује сувенире са мотивима из Црне Горе каже да идеје црпе из ”ствари које нас окружују, ношње, обичаја и онда то претачу у употребне предмете”.
”Ја неки пут за нас кажем да смо цивилни амбасадори, ако се може тако назвати, обзиром да неки странац који уђе у нашу радњу, он ту види Црну Гору и ми му је покушавамо приближити”. рекао је Пивљанин.
Мирослав Мандић, који је дошао из Крушевца да на Сајму представи занатске производе од прућа из породичне радње, сматра да су овакви сајмови веома важни за представање свих који се баве занатима и ручном израдом.
”Туристи су заинтересовани за рукотворине, и више него домаћи”, истиче Надежда Петровска из Скопља, која на Сајму представља ”патцхwорк”, занимљиве рукотворине које се састављене од крпица. Каже да је организација одлична, а да у Херцег Нови нису дошли само ради учешћа на Сајму, већ и да присуствују другим програмима и друже се.
На једном од штандова представили су се и ученици Средње мјешовите школе ”Иван Горан Ковачић”, окупљени у клуб ”Art & craft”.
”Представљамо се са сувенирима за које мислимо да могу да представљају Херцег Нови, са карактеристичним натписима као што су имена твђава, неки слогани,а имамо и дигиталне слике Херцег Новог. Занимљива ствар овог пројекта је да сав зарађени новац иде у хуманитарне сврхе”, каже нам један од ученика Балша Лазовић. Сувенире су, осим њега, израдили ђаци грађевинске школе Ана Билафер, Анђела Вујачић, Марија Вујисић, Илија Преочанин, као и колеге из туристичке школе који су израдили макету етно села на Сушћепану.
Сурганизатор Сајма сувенира су Јавна установа културе “Херцег Фест” и Секретаријат за комуналне дјелатности и екологију, а уз подршку Општине Херцег Нови, Туристичке организације, Министарства одрживог развоја и туризма.