grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

50. Празник мимозе - Перспективе и романтичарски осврти на Малом салону херцегновских галерија

Nas01032019У фоајеу Дворане Парк синоћ је отворен Мали салон херцегновских галерија, који је након двогодишње паузе, враћен у календар „Празника мимозе“.Ове године представиле су се Градска галерија “Јосип Бепо Бенковић”, галерије “Sue Ryder”, “Луча”, “Spinaker”, “Небеско огњиште” и “Спа галерија” Института “Др Симо Милошевић”.

Мали салон је отворила директорица ЈУК “Херцег фест” Гордана Поробић Крцуновић, уз поруку да осмо издање Малог салона показује да херцегновске галерије могу да одговоре на све тематске изазове, да су њихови фокуси рудници умјетничког блага и чувари културног памћења.
Тема овогодишњег Малог салона је новски пејзаж, а у поставци је 16 радова у различитим техникама.
-Овај окрет ка пејзажу као романтичарској теми није случајан избор, већ се уклапа у концепт 50. јубиларног Празника мимозе, који обилује перспективама и романтичарским освртима на претходне деценије, казала је Поробић Крцуновић.

Организатор, магистар сликарства и музејски савјетник Војислав Војо Килибарда, захвалио се публици на знатижељи да завири у фундусе новских галерија, али и апослутно свим новским галеристима на подршци Малом салону.
-Захваљујући њима, Мали салон опстаје и опстајаће још дуго, закључио је Килибарда.
Присутнима се обратила и историчарка умјетности Кристина Милатовић, која је мишљења да једна  оваква поставка завређује да буде приказана широј публици.
-Моје жеље и вјеровања усмјерене су ка Малом салону херцегновских галерија који се ''отвара'' у цијелој Црној Гори, а и шире. Сматрам да је Херцег Новом, граду са епитетом града културе неопходно да се користи умјетничким ресурсима при само-промоцији, а овај Салон нам својим постојањем намеће рјешење, казала је Милатовић.
Ове године изложено је укупно 16 радова инспирисаних пејзажима Херцег Новог, а заступљено је класично штафелајно сликарство –  уља на платну,  као и цртеж и графичка техника – литографија.

фото: Звездана Кујовић