grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

На 50. Празнику мимозе први Међународни сусрет дувачких и мажорет ансамбала: Концерт 350 музичара у центру Херцег-Новог

NAs04032019aaaДувачки и мажорет ансамбли из региона и Европе, са преко 350 чланова, продефиловали су синоћ од зграде „Новљанке“ до центра Херцег Новог, гдје су се на Тргу Николе Ђурковића представили Новљанима и гостима 50. Празника мимозе.

Први међународни сусрет дувачких и мажорет ансамбала „Има један град на мору“ отворио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, након чега су сви чланови сви ансамбала синхронизовано одсвирали „Кроз Сплитске кале“.
„Херцег Нови има богатство којим се не могу похвалити ни много већи градови од нашег: два оркестра са импресивном традицијом – Градску музику која траје већ преко 130 година и Мјесну музику Ђеновић која ове године слави пун вијек постојања и непрекидног рада. Зато не чуди што је управо у Херцег Новом рођена и остварена идеја о организацији овог Сусрета“, казао је Катић приликом отварања манифестације. Нагласио је и да се нада да ће Међународна смотра дувачких и мажорет ансамбала постати традиционални догађај у нашем граду.
Мажоретке и музичари извели су синоћ своје плесне и музичке тачке, а концерт на тргу завршен је заједничким извођењем полке „Вече на Роблеку“.
На првом Међународном сусрету дувачких и мажорет ансамбала учествовали су: Томиславградске мажореткиње (БиХ), Градска музика Будва (ЦГ), Градска музика Метковић (ХРВ), Модни клуб “Модест” (ЦГ), Глазбено просвјетно друштво Тиват (ЦГ), Местна годба Ново место (СЛО), Столачке мажореткиње и Градски оркестар Столац (БиХ), Градска музика и КУД Инцел (ЊЕМ), као и домаћин Градска музика и мажоретке Херцег Нови, те Мјесна музика Ђеновић, која је само дан прије обиљежила велики јубилеј – 100 година постојања и непрекидног рада.

Шквером дефиловале музике Новог Места и Херцег Новог

Програм је настављен јутрос на Шкверу, гдје су дефиловали Градска музика Херцег Нови и Местна годба Ново Место уиграно, заједно засвирали, а на челу колоне су биле херцегновске мажоретке.
„Утисци су врло пријатни, ми смо сретни јер смо опет код вас, послије двије и по године“, рекао је Итало Морозини, потпредсједник Местне годбе Ново Место. Са њим је стигло око 40 музичара из овог словеначког града, који дијеле исте утиске. Морозини истиче да ће наставити тијесну сарадњу са херцегновском Музиком, и да очекује сличне сусрете сваке године.
У Градској музици Херцег Нови, која је организатор овог Сусрета, веома су задовољни атмосфером на синоћњем концерту и јутрос током дефилеа на Шкверу.
„Ово је једна предивна прилика, јер мимо тога што музиком доносимо осмјехе и радост, овакве манифестације везују оркестре и стварају прилике за нове контакте, нове програме и планове“, истиче капелница Градске музике Валентина Кулиновић.
Она додаје да су већ након синоћњег концерта добили позив да буду у септембру гости на сусрету оркестара Дубровачко-неретванске жупаније.
Манифестација се завршава вечерас концертом у Дворани Парк од 19 сати. Представиће се гости из Новог Места, дувачки оркестар Средње музичке школе из Тивта и Градска музика Херцег Нови. Финале концерта биће три композиције које ће заједно одсвирати, а последња ће бити она по којој концерт и цијели сусрет носе име „Има један град на мору“.