grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Дјеца обојила Херцег Нови осмјесима, игром и шареним костимима

Nas11032019aaДвадесет група, које су представљале неки цвијет типичан за приморје, учествовало је данас, радосно и са пуно ентузијазма, на Дјечјој цвјетној поворци, која је одржана у Херцег Новом у оквиру 50. Празника мимозе.

Секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало казала је да је Дјечја цвјетна поворка значајан сегмет Празника и да су дјеца „наше богатство“.
„Став локалне управе је да се сви програми у које је укључен велики број дјеце посебно профилишу да буду што квалитетнији. Као што видите много је дјеце. Данас наступа чак 20 група из свих васпитно-образовних установа у нашој општини и Дјечјег дома „Младост“. Радосно и са пуно ентузијазма учествујемо у  Цвјетној поворци“, рекла је Замбелић Пиштало.
Сви програми који су упућени дјеци, како је појаснила, поред забавног морају имати и едукативни карактер.
„Сходно томе, свака од ових група представља неки цвијет који је типичан за приморје, за Боку Которску, за Медитеран. Они ће послати свима нама поруку, у духу презентовања биљке коју та група представља. Тако да вјерујемо да ћемо и ми научити штошта о биљакама, које су заступљене у Боки Которској и Херцег Новом“, казала је Замбелић Пиштало.
Члан организационог тима Дјечје цвјетне поворке, Иван Пеулић, рекао је да вјерује да је добра енергија допринијела да киша стане и да се Цвјетна поворка одржи.

„Сви су расположени и јако је битно да ово није само догађај за данас. Ово је едукација цијелог друштва. Од малена дјецу треба учити машкарању, с обзиром да је Херцег Нови препознат по томе, да смо по маскенбалима у првим редовима. Када дјецу учите да се машкарају, они свакако настављају ту традицију. То се сада и види. Овдје су дјеца узраста од пет до 15 година“, навео је Пеулић.
Он је рекао да припреме за једну маску трају два до три мјесеца и да свему допринос дају родитељи, а посебно васпитачи, учитељи, наставници.
Наставница у Основној школи „Дашо Павичић“, Иванка Ђечевић,  казала је да њена гупа, која је наступила прва, представља мимозу.
„То је овај наш, лијепи, жути цвијет, који краси Херцег Нови. То за дјецу много значи. Они су презадовољни и  обожавају да ушествују на овоме“, рекла је Ђечевић.
Васпитачица у вртићу „Наша радост“ Оливера Мандић истакла је да је Цвјетна поворка одлично организована и да је то за дјецу велики доживљај, а за васпитаче велико искуство.
„Ово је велика радост да сви можемо приуштити један овакав догађај. Дјеца више од мјесец раније причају о овоме. Организујемо се заједно са родитељима, договаамо се, како да кренемо, припремимо кораке, музику“, рекла је Мандић.
Савјетник предсједника Општине и члан Дирекције Празника Мимозе, Тамара Вујовић, казала је да су сви страховали да ће лоше вријеме покварити Цвјетну поворку, али су, како је додала, тмуран дан дјеца обојила осмјесима, игром и шареним костимима.
„Ништа није могло покварити данашњу забаву. Желим да нагласим да Општина Херцег Нови увијек подржава Дјечју цвјетну поворку и све манифестације које омогућавају учешће дјеце и младих у нашим догађајим. Желим да похвалим жељу за додатним напором учитељица и васпитачица, које су анимирале дјецу. Оне су дале напор, креативност, изразиле тимски дух и заједништво. Општина Херцег Нови је ту да то подржи, али без школа и без ђака не би овога било. Ово је најбоља дефиниција љубави у вријеме мимозе“, оцијенила је Вујовић.
Мајка дјевојчице која је учествована у Цвјетној поворци, Ива, казала је да је препоносна на ћерку, на град и на манифестацију.
„Прије сат сам дошла из Београда, само због овога. Вријеме, сви ови људи, позитивна атмосфера, њен први наступ, све је ово феноменално. Моја ћерка има пет година, много је узбуђена. Ово су догађаји који стварају успомене за цијели живот“, казала је Ива.
Умјетнички руководилац хора из Рибинска у Русији, Сергеј Шестариков, рекао је да је задивљен љепотама Херцег Новог и да се људи у том граду, према гостима, понашају „као род рођени“.
„Веома нам је драго што смо дио Празника мимозе. Нама је интересантно да удружења из Херцег Новог дођу у наш град Рибинск. Волио бих да на фестивалу којим ја руководом учествује хор из Херцег Новог. Волио бих и да плесна друштва из Новог учествују на фестивалима у Рибинску. Волио бих да покажем вашу музику нашим људима“, поручио је Шестариков, који је са хором данас наступио у програму Дјечје цвјетне поворке.