grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У Херцег Новом се играо пицигин, уз Горана Карана

NaslovnaGKARANЉетње слике данас стижу из Херцег Новог, гдје је у оквиру 50. Празника мимозе одржано такмичење у пицигину.

Лоптицом, или балуном, се у плићаку плаже „Рафаело“ додавало десет екипа са по пет играча, међу којима и популарни пјевач Горан Каран. Најбоља је била екипа Зеленика фамилy, друго мјесто припало је тиму „Што'ш пит“, а треће су освојиле „Зеленичке игре“. Горан Каран, иначе познати љубитељ ове игре, касније је пицигин замијенио пјевањем и у свом препознатљивом стилу забавио окупљену публику. Казао је да му је изузетно драго што је дошао у Херцег Нови.
„Сјајно ми је јер смо дошли мало свирати, а мало и на пицигин. Пицигин је игра у којој игра пет најчешће мушкараца, а може и жена. Ту нема резултата, али намјера је да лоптица не падне. Прво свирамо један сет, па онда се пресвлачим у играча. Играм са екипом Гот. Ми у Сплиту играмо на пјешчаној плажи. Овдје је мало другачије. Море је хладно, али стиснућемо се“, казао је Каран.
Говорећи о својим пјесмама, Каран је рекао да жели да сними нешто што до сада није имао. Не жели да се пјесмама понавља, али је понављање у реду када је ријеч о доласку у Црну Гору и то ради бар једном годишње.
„Лако се разумијемо, имамо исте намјере. Ми дођемо мало изромантизирати атмосферу, а онда ви дома направите шта треба“, нашалио се Каран.
Директорица Јавне установе културе „Херцег Фест“, Гордана Поробић Крцуновић, казала је да је данас званично отворена сезона играња пицигина и да за Херцег Нови много значи промовисање те традиционалне игре.
„Овакав турнир мотивише младе људе да се укључе, да играју пицигин. Ту је десет екипа, и задовољство је што је са нама данас Горан Каран“, казала је Поробић Крцуновић.

Програм 50. јубуларног Празника мимозе представља, како је рекла, пресјек свега онога што се радило током пола вијека. Зато је разноврстан, богат, за све укусе и за сва чула.
Како додаје, спонзор овог турнира је компанија „Крушо“, са којом се нада да ће и убудуће добро сарађивати.
Капитен побједничке екипе Зеленика фамилy, Предраг Банићевић, казао је да се екипа за такмичење није много припремала, али „запели су мушки и освојили прво мјесто“.
„Треба његовати лијепе ствари. И ово данас је стварно било лијепо. Волио бих да се такмичење у пицигину једне године одржи у Зеленици, јер смо ми у томе најбољи. Још једном бих хтио да поздравим екипу „Дебели а срећни“, јер су они у овоме, ипак, најбољи. Али ми смо ове године имали среће“, казао је Банићевић, који пицигин игра скоро 40 година.
Урош Живановић из Зеленике, који је играо за екипу „Дебели а срећни“, прошлогодишњег побједника, пицигин игра од седме године, а учили су га отац и стриц. Како истиче, љепота пицигина је у  окупљању и дружењу.
„Данас смо дошли да се дружимо. Ово смо играли као дјеца. Свако љето играмо неколико партија. Ту смо да се забавимо“, казао је Жељко Стаменковић из младе екипе „Батови“.
Најстарији члан екипе „Зеленичке игре“, Зоран Песторић, појаснио је да је пицигин игра, која за многе људе нема смисла.
„Нема побједника, игра се за себе, не зе друге. Али о томе се може дискутовати. Заправо, игра се за себе и за жене које гледају“, нашалио се Песторић.
Специјално признање за најмлађе учеснике добила је екипа „Кенгури“.