grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Боемски дух Скадарлије на 50. Празнику мимозе

NAs13032019Прво гастро вече Дана Београда у Херцег Новом, манифестације која се одржава у оквиру 50. Празника мимозе, одржано је синоћ у Градској кафани, уз специјалне госте, глумицу Љиљану Јакшић, Умјетнички центар „Талија“ и скадарлијски оркестар Даче Јовановића.

Специјалитети су припремани по оригиналној рецептури кувара ресторана „Три шешира“. Уз музичку пратњу, Јакшић је присутнима поручила: -У Херцег Новом сам, ево дешава ми се већ коју годину, и ништа љепше, вјерујте... Задовољство је бити међу вама, посебно задовољство је честитати 50. рођендан фестивала мимозе. Кажу да је најважније трајање; не то ко смо, шта смо и гдје смо, већ управо трајање... Па вам желим вам да трајете, да трајете, још петсто, па даље размислите како ћете...

Говорећи ријечи ствараоца Зука Џумхура, једног од великана који су били везани и за Херцег Нови и за Београд, забиљежене давних година у Скадарлији, Јакшић је дочарала изглед и дух ове боемске четврти.

-Сви изостанци из Скадарлије су неоправдани. Ту су свраћали многи значајни пјесници, писци, политичари, умјетници разни, али и сви људи који су вољели добру трпезу, чашицу, причу, дружење, смијех, весеље... Многе анегдоте осташе из тих боемских времена, па и из ових данашњих, мелодично је говорила Јакшић, уз рецитал стихова пјесме „Грешио сам много“ Душка Трифуновића.

Уз пратњу оркестра, поред многих музичких нумера типичних за Скадарлију, Јакшић је отпјевала и пјесму посвећену Херцег Новом „Има један град на мору“ групе Бокељи.

Народне игре из Србије представили су енергични, млади чланови УЦ „Талија“.

Друго гастро вече Дана Београда у Херцег Новом биће организовано  вечерас од 20 сати у Градској кафани. Организатори ове манифестације су Туристичка организација Београда и ЈУК „Херцег фест“, у сарадњи са Градском кафаном и рестораном „Три шешира“.